keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

7. Klinikkareissu

Eilen käytiinkin Hontsan kanssa Mikkelissä klinikalla! Mitään suurempia ei ollut tarkoitus tehdä, ihan vain raspata hepo ja katsoa vähän toista etujalkaa jossa on omituista turvotusta polvessa ja vuohisnivelessä. Samalla oli tarkoitus tutkia yksi tuntihevonen.

Meillä oli varattu aika klinikalta klo 9 aamulla ja sehän tarkoitti sitä että heppojen kanssa piti lähteä ajoissa, klo 8 pintaan. Noh erinäisistä pikkuseikoista johtuen lähtö viivästyi ja matkaan päästiin klo 8.20, eli 20 minsaa myöhässä! Öy nöys. Pahasti ei ollut väkeä menossa Mikkeliin enää tuohon aikaan, jonkin verran kuitenkin. Perille päästiin pikkuisen yli yhdeksän eli ei pahasti myöhästytty.

Klinikalla otin ensin Hontsan alas koska se pitäisi kuitenkin rauhoittaa raspaukseen ja se voisi selvittää pöhnäistä päätään sen aikaa kun toista hepoa tutkittiin. Vein miehen odottelemaan sisälle kuivaan ja lämpimään koska ulkona oli kamala tuuli, hyi! :(
Heppa seistä möllötti naru kaulalla ihan viilipyttynä paikoillaan vaikka itse hääräsin vähän joka puolella hevosta :D Eläinlääkärikin tuli kysymään sitten jonkin ajan kuluttua että onko hevonen jo rauhoitettu, niin naureskelin vaan että "ei, tää vaan on tämmönen hiljanen poika."

Heppa möllötteli sisällä ja ihmetteli että ei se ole maneesi :D

Ensin tutkittiin jalkaa ja käsin tunnustelemalla siitä ei mitään löytynyt. Sitten käytiin ulkona vähän katsomassa liikkeitä. Meidän piti kävellä n. 30 metriä suoraan eteenpäin kovalla alustalla, kääntyä ja kävellä takaisin. Sitten sama ravissa. Hontsa ei arkonut jalkaansa yhtään, joten mentiin takaisin sisälle. Sen kummempia toimenpiteitä ei jalalle alettu tekemään, vaan siirryttiin sitten raspausosastoon.

Heppa sai tosiaan rauhoituspiikin suoneen ja voi miten nopeasti Hontsa meni ihan uneen! Oli vaikeaa saada se humalainen höperö kääntymään mutta onnistuihan se lopulta. Katselin sitten vierestä kun klinikka-avustaja laittoi suunavaajan hepalle päähän ja ruiskutteli vettä suuhun ennen kuin lääkäri tuli katuporan näköisen raspin kanssa tutkimaan mitä sieltä löytyi.
Isot piikit oli molemmilla puolilla ja vähän koukkua etummaisissa takaposkihampaissa. Ne raspattiin pois ja Hontsa oli kiltisti tottakai koska sillä oli rauhoittavat aineet sisässä. Laitettiin sille sitten loimi ja hepo pääsi ulkona olevaan valjastuskatokseen odottelemaan että saadaan kaverikin katseltua.

Väsynyt mies...

Lausunto

Kaverihevosesta löytyikin enemmän sanottavaa ja Hontsalle ehti tulla jo vähän kylmä vaikka sillä oli loimet päällä, mutta ei ulkoloimea joka olisi pitänyt viiman poissa iholta. Vain fleeceloimet. Laitettiin se sitten autoon odottamaan siksi aikaa että toinenkin hevonen selvitteli päänsä ja päästiin ajamaan kotiin. Loppupäivän Hontsa sai olla vapaalla, sillä hevonen joka on saanut rauhoittavaa vereensä ei ole se turvallisin ratsu. Vaikka se silmämääräisesti näyttäisi olevan kunnossa, niin ratsastaessa se voi käyttäytyä erilailla. Itse en koskaan ratsasta hevosta sinä päivänä kun se on rauhoitettu. Se on turvallisuusriski. Hontsa saikin kölliä tarhassa lämpimässä auringonpaisteessa loimensa alla loppupäivän :)


Tänään ratsastin vähän Ristolla pitkästä aikaa ja se tuntui tosi hyvältä heti alusta alkaen, reippaalta ja energiseltä. Pikkuisen verkkasin ja otin tuntumaa poniin pitkästä aikaa ennen kuin menin vähän pellolle ja tielle treenaamaan. Kenttä routii, niin on parempi treenata muualla missä ei ole välitöntä vaaraa tippua routakuoppaan... Ripa tuntui tosi pörheältä ja hyvältä sitten kun sen sai keskittymään. Yhden kerran se meinasi antaa kyytiä kun lähdettiin kotia kohti laukkaamaan tietä pitkin, veti pään alas ja sai kiskottua mut satulasta ihan kuus-nolla ja kiihdytti mokomakin sika sitten että JIIHAA NYT MENTIIN! Mutta sori Risto, istuin satulaan ja otin tilanteen haltuun. Sen jälkeen tehtiinkin vain koottua laukkaa eikä ajateltukaan keskilaukkoja... Haha hauska Pappa :D

Hontsalla on nyt vähän lääkekuuria päällä. Onneksi se on kiltti hoitaa. Nyt 6 päivän ajan se saa penisilliiniä lihakseen 2 kertaa päivässä ja vielä huomenna torstaina se saa vähän kortikosteroidia myöskin suoraan lihakseen. Vuohisnivelessä olevaa rupea hoidetaan hunajarasvalla ja yöksi siihen pistetään aina rasvahaude. Näillä tököteillä yritetään siis saada sitä kevyttä turvotusta polvesta ja vuohisesta pois. Toivotaan että tepsii!

Ensi kerralla taas treenien merkeissä. Sain lisäksi neknomination-haasteen yhdeltä kaveriltani, pitänee sekin tehdä! Jäiks :D Mutta mulla on jo aivan loistava idea valmiina sitä varten, pitää vaan löytää aika kuvailuun ;)

Jokailtainen lääkearsenaali! Pintelipatja, pumpulia, valmiiksi täytetty penisilliini-piikki ja sen takana näkyvä iso penisilliini-purkki, pienempi puteli on kortikosteroidia ja keltainen laatikko sitten sitä hunajarasvaa. Ja pinteli tietysti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.