maanantai 3. marraskuuta 2014

37. Karvapallosta nakupelleksi?

Heipähei ja jälleen kerran on viikko kulunut ilman että minusta on kuulunut hiiskaustakaan. Pahoitteluni! Materiaalia postauksen tekemiseen olisi kyllä ollut, mutta inspiraatio odotteli itseään jossakin räntäsateessa. Nyt kuitenkin palataan takaisin sorvin ääreen ja kertoilen pikkuisen viimeviikon kuulumisia tähän alkuun.Keskiviikkona tosiaan hyppäsin vähän Hontsalla. Olin laiska enkä jaksanut rakentaa kuin tasan kaksi tehtävää, ympyrän tiellä olevan viuhkan in-and-out -väleillä ja jossa keskimmäinen puomi oli korotettu kavaletiksi, sekä yksittäisen pystyn johon laitoin 2,4 metrin päähän puomin. Tein hyvin nopean verryttelyn jossa hyödynsin jo ympyrällä makaavia puomeja. Tulin niitä ravissa ja laukassa ja pyrin itse löytämään tasaisen, voimakkaan kevyen istunnan ja kääntävän ulkopohkeen sekä pehmeän sisäohjan. Helpommin sanottu kuin tehty!
Tehtävä onnistui kuitenkin ihan hyvin molempiin suuntiin. Ensi alkuun oli hieman hakemista linjassa, mutta kun sain linjan sopivaksi niin tehtäväkin oli helppo. Vasempaan hankaluuksia aiheutti hienoinen alamäki sekä se fakta ettei Hontsa käänny hyvin vasemmalle, joten yritin ratsastaa taas enemmän ulkoavuilla. Kun tehtävä sujui hyvin, niin aloitin hyppäämään ravilähestymisellä pientä ristikkoa ja siitä etenin n. 70cm pystyyn ja lopulta 85cm pystyyn. Hyppäsin pystyä myös laukassa maapuomin ollessa 3 metrin päässä esteestä. Lähestyin estettä vasemmasta kierroksesta.
Tässä huomasin että vaikka kuinka lähestyn estettä suorassa, ulkoavut kiinni, niin viimeistään ponnistuksessa Hontsa hyppää enemmän oikealle kuin suoraan. En mene takaamaan ettenkö minä voisi olla tällaisen virheellisen hyppykaaren aiheuttaja, mutta yritin parhaani mukaan istua suorassa ja tukeutua molempiin jalustimiin tasaisesti. Kerran kaadoin tolpan omalla jalallani kun Hontsa jotenkin loikkasi puomin yli oikeaan paikkaan esteelle ja samalla loikatessaan puomin yli se hyppäsi puoli metriä sivuun keskeltä, kohti oikeaa reunaa, ja hypyssä sitten mun jalkaterä kolasi tolpan... Hehe!
Parin hypyn jälkeen sain kuitenkin suht suoran tien ja lopetin sitten siihen.


Torstaina oli vapaapäivä ja perjantaina maasto. Siitäkään ei ole oikein mitään kerrottavaa, Hontsa oli ihan normaali oma itsensä. Vähän ehkä jännittyneempi kun mentiin yksin mutta ei mitenkään eriskummallisen kummallinen. Käytiin ihan jees lenkki ja annoin hepan laukata ja ravata kunnolla eteen. Tuntui tykkäävän! ;) Lauantaina juoksutin liinassa ja siinä Hontsa kulki vaan pää taivaassa sivuohjista piittaamatta. Ja rallitti menemään miten lystäsi. Huoh... Ensi kerralla kokeilen sille kumpparia, jos se olisi parempi. Ja eilen sunnuntaina juostiin irtona kentällä että saadaan selkää venytettyä lauantaisen katastrofijuoksutuksen päätteeksi. 

Kuva ei tee ihan kunniaa, Hontsa oli oikeasti aika hikinen!


Siinäpä meidän viikko, eli nyt itse aiheeseen! 

Tämä on näitä iänikuisia kysymyksiä, että klipatako vai eikö klipata. Plussia ja miinuksia on vaikka kuinka, ja varsinkin kun ei ole mitään taetta että tuleeko edes kunnon talvea kun viimekin "talvi" oli sen verran onneton... Joka tapauksessa, olen asiaa miettinyt jo kauemman aikaa mutta tänään taas kiinnitin siihen huomiota kun ratsastin Hontsan aika kevyesti kentällä. Yhteensähän menin reilun tunnin mutta aktiivista työskentelyä ajasta oli ehkä jotain... Mitä sitä nyt osaisi arvioida, ehkä jotain puoli tuntia? 
Kuitenkin, tämän vähäisenkin ja kahteen osaan rytmitetyn työskentelyn tuloksena heppasella oli aika kova hiki! Siis, niin vaatimattomasta pienestä työskentelystä! Tiedän, on lämmin keli, ja Hontsallakin vähän talvikarvan tapaista. Mutta silti... Se oli ihan märkä satulahuovan ja mahan alta kun menin talliin ja riisuin sen. Tietysti yksi vaihtoehto on että se on kipeä, mutta ei se siltä muuten kyllä vaikuta. Ihan pirtsakka poika se on koko ajan ja kova kerjäämään herkkuja. 

Nyt sitä tässä sitten mietitään että mitä tehdään... Klippaamisessa plussaa olisi:
- Vähentynyt työmäärä kuivatuksen kanssa
- Hevoselle ei tule hiki ihan niin nopeasti > jaksaa tehdä töitä kauemmin
- Vähemmän tallissaseisomista (liittyy kuivatukseen)
- Koska klippaaminen on niin aah siistiä (munkin hepan pitää olla naku koska muidenkin on!)

Ja miinusta taas olisi:
- Lisääntynyt työmäärä loimittaessa
- Jatkuva huolehtiminen että paleltuuko se parka vai ei
- Sääennusteiden tutkiminen (se on oikeasti tosi rasittavaa! ks yllä oleva kohta)
- Ratsastaessakin peppuloimi aina mukana (joo haha tosi iso miinus :D)Että otappa tässä nyt sitten selvää... Klippaaminen menisi kuitenkin mahdollisesti vasta ensi viikkoon riippuen siitä miten jaksan irroitella klipperin terät ja putsata sen laitteen ihan kunnolla. 


Mitä mieltä te olette? Klipata vai ei?
Oletko klipannut omaa heppaasi?

2 kommenttia

 1. Itse oon kyllä ehdottomasti klippaamisen puolella. :) Hevosen olo helpottuu ja pysyy puhtaampanakin kun ei joka reenin jälkeen ole hikisenä. Eikä se loimitus ole mikään rumba niinkuin useimmat väittävät, tosin ehkä sen loimiarsenaalin täytyy olla isompi kuin ei-klipatulla. :) Eikä sitä heppaa välttämättä kokonaan tarvitse klipata, ihan jo eniten hikoilevien alueiden klippaus helpottaa paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos loistavasta kommentistasi!
   Olet oikeassa siinä ettei se loimirumba niin isoa ole. Ainoastaan silloin se siltä tuntuu kun on kamala kiire ja on vaihdettava monen hepan loimet. Meillä on osa pihatossa elävistä suokeista klipattuja ja hyvin pärjäävät. Osa on enemmän klipattu ja osa vähemmän.
   Hontsaltakin klippaan varmaan ensin ihan vain vähän ja sitten tarpeen mukaan enemmän. Jos tulisi ne kunnon pakkaset niin sitten tietäisi paremmin että miten paljon hikoilee ja onko järkevää klippailla. Mutta varsinkin nyt kun EI ole sitä pakkasta niin tuntuu että hevoset on läpimärkiä jo vartissa, kiitos talvikarvan :p

   Poista

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.