torstai 15. lokakuuta 2015

81. Klinikkakertomukset volyymi 3

Jipiiiii tällä kertaa tutustumassa Laukaaseen

Jeabb, tänään käytiin sitten Hontsan kanssa Laukaalla klinikalla, vaihteen vuoksi. Ismo suositteli käyttää Laukaalla joten sinnehän sitten lähdettiin. Aamu ei sujunut ihan niin suunnitelmien mukaan kuin olisi pitänyt, tällä kertaa mun iskä nukkui pommiin joten päästiin lähtemään vasta klo 7 jälkeen ajamaan vaikka olisi puoli seitsemältä olla matkalla... Tyypillistä. Ja kotimatkalla meiltä loppui autosta polttoaine. Uskomaton tuuri.

Laukaalla tehtiin ensin normaali palpaatio ja mietittiin mitä tutkitaan. Käytiin taivuttamassa kaikki nivelet läpi ja niistä saatiin vihreää valoa - ainakin on jalat nyt kunnossa. Sitten siirryttiin maneesiin juoksuttamaan jossa näki selkeästi miten oikea takajalka oli jäykempi ja ei niin aktiivinen ravissa ja laukassa kuin vasen.
Kävin heittämässä kamat päälle hevoselle ja näytin maneesissa molempiin suuntiin askellajit selästä läpi. Sen jälkeen lääkäri nousi ratsaille (kyllä, luit oikein) ja tunnusteli itsekin sitä kautta mikä voisi mahdollisesti olla vikana. Hänen jälkeensä sain vielä itsekin mennä kyytiin.

Kävelin Hosun loppuun ja käytiin riisumassa varusteet ja sen jälkeen mentiin röntgeniin missä kuvattiin takakintereet varmuuden vuoksi. Lääkäri sanoi että sillä on hyvin suora takajalka mikä varmasti aiheuttaa ongelmia takapään toimintaan. Kivaa. Not. Röntgenin jälkeen ajeltiin karvat takapolvien kohdalta ja ultrattiin polvet.
Rtg-kuvissa ei näkynyt mitään merkittävää, ainoastaan hieman osteofyyttiä (eli luupiikkiä joka kasvaa luukalvosta, se on hyvälaatuinen eikä vaadi mitään hoitoa) eli ei siis mitään kinnerpatteja tms. Polvet taas olivat todella täynnä ja Hontsalta hoidettiin sitten takapolvet kortisonipiikillä. Lisäksi selkä piikitettiin myös.


Pikkuheppa käyttäytyi taas kerran mallikkaasti, selän piikittäminen oikealta puolelta aiheutti siinä vähän korvien pyörittelyä ja kippuraan menoa mutta muuten kaikki hommat onnistui loistavasti. Mitään rauhotteita ei tarvittu (taaskaan) kun herra on luonteeltaan niin cool.

Mutta se lopputulos. No ei tasan mikään. Vähän meni olkien nosteluksi omasta mielestäni. Muutenkin tuntui että mua pidettiin ihan idioottina siellä. Eläinlääkärin mukaan nämä "raivokohtaukset" johtuu takajalan suorasta rakenteesta ja selkä alhaalla liikkumisesta mikä on sitten nyt pitkittyneenä aiheuttanut selkäjumeja joita Hontsa on reagoinut sitten no, miten kirjoitin pari postausta takaperin. Omaan korvaan tämä nyt vaan kuulostaa niin hakuammunnalta. Hevonen on ollut mulla kohta 2 vuotta, ei kertaakaan osoittanut minkäännäköisiä oireita vaikka on liikkunut enemmän ja vähemmän selkä alhaalla. Voihan tämä olla pidemmän aikaa kehittynyt vaiva mutta jotenkin vaan tuntuu oudolta. Parempi jos olen väärässä, mutta ääh. Ikuinen skeptinen minä.


Hontsalle tehtiin kuntoutusohjelma ja se kengitetään nyt uudestaan Mikkelissä. Pitää vähän miettiä mitä sen kanssa teen. Mutta turhautunut olen. Helvetin turhautunut. Ihan kaikkeen. Plääh. Ettäpä sellaista.

Kuvia en jaksanut ottaa kuin tuon yhden. Koittakaa kestää.

5 kommenttia

 1. Tsemii teille! Joskus tää heppastelu on vaa tämmöstä, tekis mieli heittää vaa hanskat tiskiin :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Ja oikeassa olet. Kauhean masentavaa tämä ainakin osaa olla, ja seuraavassa hetkessä kauhean antoisaa. Kirottua.

   Poista
 2. Hmhmm, oletko miettinyt mahahaavan mahdollisuutta? Osa oireista saattaisi viitata sinne suuntaan. Tosin hankalaa sanoa näin ruudun takaa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahahaavaa on mietitty ja mietittiin nytkin, mutta se on lähes kokonaan suljettu pois. Hosu on ollut laitumella koko kesän, rupesivat saamaan sinne lisäheinää elokuussa kun laidun alkoi olemaan loppu ja Hontsa on sen kaveriporukan pomo (2 muuta ruunaa sen lisäksi). Nyt saavat heinät 4 kertaa päivässä ja aina ennen liikutusta pistän läjän heinää naamarin eteen jota saa popsia ennen liikuntaa. Vahvalla rehustuksella ei ole ollut koskaan meillä ollessa ja heinäerät on olleet nyt tosi tasalaatuista. Jos ei oireet lopu niin sitten tähystetään maha, koska voihan se olla esim stressiperäistä mahahaavaa.
   Kiitän kivasta kommentista! ^_^

   Poista
 3. Sulla on todella kivan oloinen blogi, jäin seurailemaan! Postaukset ovat mielenkiintoisia ja sulla on pirteitä ja persoonallisia sanavalintoja, jotka luovat blogiin rentoa tunnelmaa. Ulkoasu on miellyttävä ja juuri sopivan yksinkertainen, joten blogin selailu on helppoa. Blogi on realistinen kuvaus hevosihmisen elämästä, hyvine ja huonoine puolineen, joten postausten fiiliksiin uppoaa täysin. Toivottavasti selviää mikä Hontsalla on vikana ja tsemppiä teille! :)

  VastaaPoista

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.