sunnuntai 27. joulukuuta 2015

92. Estevalmennuksessa Tepillä

Moi vaan kaikille! Toivottavasti joulu sujui hyvin ja rauhallisesti :) Itselläni joulu meni ainakin oikein mukavasti, suht normaaleissa touhuissa hyvinkin paljon. Rakastan kyllä jouluruokaa, ja myönnän että on tullut syöpöteltyä kyllä vähän turhankin paljon... Ylipäätään hyvä ruoka on aina mieleen, joten... Kesäkuntoon 2054..? Anyone with me..?

Kuitenkin, takaisin asiaan eli valmennukseen! Joulupäivänä aka 25. päivä käytiin Mikkelissä maneesilla hyppäämässä. Nitalla on pieni revähdys lanneselässä, ei paha mitenkään, se on varmasti saanut sen laitsalla juostessa/piehtaroidessa, ja nyt se saa lepäillä pari viikkoa. Joten Niuppu ei tällä kertaa lähtenyt matkaan, vaan toinen suokki, Tepi. Tepistä olen varmaan pari kertaa täällä blogin puolella kertonutkin jotain, mutta tämä taitaa olla ensimmäinen "kunnollinen" postaus joka kertoo tästä hevosesta.

Kisoista, joskus vuodelta -12 tai -13..?

Tepi on tosiaan ollut minulla reilu 4 vuotta, olen kouluttanut sitä itse, ja se on normaali suomenhevonen, ei mikään wow liikkeiltään, kiltti ja rehellinen, semmoinen jokapaikanhöylä. Ikää sillä on pian 11 vuotta, eli parhaassa iässä ollaan. Otin Tepin mukaan valmennukseen ihan siksikin että se on ollut parina päivänä kotona vähän villi, joten ajattelin että tekee hyvää mennä valkun silmän alle riehumaan ja ratkomaan ongelmia. Ja paskan lati, Tepi oli jopa vähän löysä, väsyneen ja tukkoisen oloinen. Kipeä se ei ole, mutta luulen sen olleen vain väsyksissä parin päivän takaisesta rankemmasta treenistä.


Verryteltiin itsenäisesti, ja yritin saada sitä vähän heräämään pohkeille ja kääntymään terävästi niistä, saada kroppaa suoremmaksi ja näin. Aika vähän loppui sen osalta kesken, oltaisiin tarvittu varmaan 10min lisää käyntityöskentelyä ennen raviin siirtymistä. Vähän ravailtiin molempiin suuntiin ja aloitettiin esteverkka. Tultiin ensin suhteutetulla linjalla puomikasa, tehtiin kentän keskustaa kohden voltti puomin yli ja mentiin toinen puomiläjä. Haluttiin saada hevoset taipuisiksi ja rennoiksi menettämättä rytmiä.
Tepille oli vaikeaa taipua ensin oikealle, se helposti luisui vasemman lavan päälle, mutta parin toiston myötä sain sen jo tosi mukavasti pyöreäksi jalan ympärille. Vasempaan kierrokseen tehtävä oli sille helpompi. Sen jälkeen jatkettiin niin että aloitettiin ravissa, ja jatkettiin siitä ympyrälle puomin ympärille, ja nostettiin sieltä laukka ja jatkettiin n. 40cm kavaletille laukassa joka oli suhteutun toinen osa. Tepi toimi tässä kivasti, mutta se olisi voinut olla vähän terävämpi laukannostoissa.
Jahka molemmat suhteutetun esteet oli nostettu, niin tultiin ensimmäinen este, ympyrä, ja sitten toinen, ja näiden jälkeen jatkettiin toinen pitkä sivu kevyessä istunnassa ja tehtiin täyskaarto maneesin päädystä ja hypättiin pikku kavaletti kohti pitkän sivun keskustaa jossa olisi pitänyt myös vaihtaa laukka. En saanut siinä vaihdetuksi laukkaa missään vaiheessa kun en saanut Tepiä riittävän suoraksi ennen estettä, se jäi joka kerran himppusen taipuneeksi vasemmalle.

Tiukkuutta, tiukkuutta...

Hypättiin tämän jälkeen ratana, ensin suhteutettu vasemmasta, sitten pitkä sivu ja täyskaarron kautta kavaletti, sitten suhteutettu oikeasta kierroksesta ja sitten uralta lyhyttä sivua kohden punainen pysty ja vastakaarto vasemmalle. Mentiin rata pari kertaa ja Tepi toimi kivasti, vaikka olisin voinut pyytää siltä vielä vähän aktiivisempia takajalkoja ja lisää terävyyttä. Hommat menivät kuitenkin ihan kivasti sen kanssa, hevonen suoritti hyvin ja rennon itsevarmasti tehtävät ja itsellä oli koko ajan skarppi ja hyvä fiilis. Loppuraveissa harjoiteltiin aaaaivan hidasta pikku ravia, Tepi kun mielellään kulkisi vähän pitkillä askelilla pakoon apuja niin pikkuaskelilla sain sen tosi hyväksi ja ristiselän ylös :)

Olen tosi tyytyväinen tuntiin, hevoseen ja itseeni vaikka parannettavaa toki on paljon. Viime hyppykerrasta on itselläni sen melkein 3kk aikaa, viimeksi hyppäsin Nitalla lokakuun alussa. Omasta mielestäni ratsastin ihan hyvin, paremminkin olisi voinut mennä mutta olen tosi tyytyväinen jo senkin takia että yleensä tauon jälkeen vain jähmetyn selkään kun tulee ongelma enkä edes yritä ratsastaa ja ratkaista sitä. Nyt tein niin, ja olen tosi iloinen :)

Kuvia ei reissusta tullut koska tuo maneesi on vähän luola, mutta sen sijaan saatte tällaisen kivan 5-minuuttisen videon! Enjoy!2 kommenttia

  1. Tällä ensi kesänä esteradoille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahdollisesti! Kaikki riippuu siitä miten treenit lähtevät kulkemaan :)

      Poista

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.