sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Luukku 20: Tallilla kummittelee

Jokaisella tallilla on enemmän ja vähemmän omia kummitustarinoitaan.
Suurin osa on varmasti valetta - pikkutyttöjen hihityksiä ja sepityksiä.
Mutta osa voi olla myös totta.
Koska jokaisessa fiktiivisessäkin tarinassa piilee aina totuuden siemen... Oletteko te kuulleet koskaan lapsena vaikkapa ratsastusleirillä kummitusjuttuja? Kuten vaikkapa miten joku kuollut hevonen hirnuu laitumella tiettynä yönä tiettyyn aikaan, kutsuen kavereitaan laiduntamaan kanssaan - tai viedäkseen ne teille tietymättömille? Tai kuinka karsinoiden ovet avautuu keskellä yötä ja hevosia pääsee ulos lukitusta tallista? No, varmaan jokainen on joskus kuullut erinäisiä tarinoita jotka on sälytetty "kummitusten" niskaan. Uskokoon näitä kuka ken tahtoo, mutta nyt kertoisin vähän täällä meillä sattuneista outojen sattumusten sarjasta, jota voisi kai kummitteluksikin tituleerata. 

Talo talvisessa ilmiasussaan joskus vuonna 2012. Vasemmalla näkyy aittarakennuksen kattoa.
Ensiksi hieman taustatietoja; Paikka jossa asun on tiedettävästi yli 100 vuotta ollut meidän sukumme omistuksessa. Talon alkuperäisin osa on 1800-luvun lopusta, ja meidän pihassa on jäljellä aittarakennusta joka on myös tiedettävästi tuolta aikakaudelta. Eläimet (lehmät ja muut maatalon eläimet) hävitettiin 70-luvun loppupuolella eikä tässä ole ollut sen jälkeen hevosia ennen kuin vuonna 2006. 

Ensimmäinen "kummittelu" sattui kesällä 2011. Heräsin keskellä yötä omituiseen tunteeseen, siihen, ettei kaikki ole ok. Mietin asiaa jonkin aikaa kunnes päätin nousta ylös ja tarkistaa paikat. No, eihän siinä tarvinnut kuin ikkunasta katsoa niin näki 5 hevosen lauman pihalla... Herätin mun kaverin ja mentiin ensimmäisenä tarkistamaan aidat koska nämä viisi olivat kaikki samalla laitumella. Langat olivat kaikki kunnossa, paimen päällä, sähköt kiersivät joka paikassa. Portti oli kiinni ja säpissä. No, eihän siinä, hepat takaisin laitumelle vaan. 
Mutta mietityttää edelleen. Olisiko joku moottoriturpa oppinut avaamaan uuden portin säpin viikossa ja vieläpä sulkenut portin jälkeensä..? Vai olisiko joku päästänyt hevoset vapaaksi kiusallaan? Lyön vetoa että 5 suomenhevosta, joista 1 hyppylahjaton ori, ei pysty hyppäämään 150cm lankojen yli ilman jälkien aiheuttamista. Yksi olisi kenties päässyt, mutta ei kaikki. Joten... Outoa.


Oikean puoleisen karsinan ovi, joka on auennut 4 kertaa mystisesti säpistä...
Ja sen jälkeen näitä on ollut tasaisin väliajoin. Vuotta myöhemmin Riston karsinan ovi avautui 2 kertaa mystisesti, kolmannella kerralla se oli romahtanut sisään karsinaan, noussut siis ylös saranoiltaan semmoinen reilu 20kg ovi. Hevoset on vaellelleet pihalla keskellä yötä tarha-aitojen ollessa täydellisen ehjinä. Tarhan portti on voinut olla aamulla auki tallille mennessä - ja hevoset edelleen tallessa, eikä ainuttakaan kavionjälkeä näy pihamaalla joka kielisi salaa suoritetusta pakomatkasta ja sen jälkeisestä kotiinpaluusta.
Tallista on kuulunut askeleita, ihmeellisiä kopsahduksia joille ei löydy selitystä, ja monesti on tullut tunne että minua tuijotetaan ikkunoista jos olen ulkona, tai ovelta jos olen sisällä. Hevoset ovat välillä haluttomia menemään talliin - eläimethän vaistoavat kuuleman mukaan aaveet.

Eikä se mitään että tätä tapahtuu tallilla - sama meno jatkuu talossa. Askelia, tuijotuksen tunnetta, selkeää puheensorinaa ikkunan takaa. Voimakkaita kopautuksia ovenpieliin, seinään, tai sängyn päätyyn. Valkoisia, pyöreitä orbeja lentelee, lyhytikäisiä coldspotteja... Olen luullut monta kertaa että mun isä kävelee yöllä noin 1.30 tuvassa. Askeleet tulevat pesutiloista, niitä on 3-6 kappaletta ja ne pysähtyvät aina samaan kohtaan. Ketään ei vaan näy kun käyn tarkistamassa..?

On viiksekäs mies joka pyytää mukaansa ja on vaaleamekkoinen tyttö joka säikähtää kun hänet huomataan... Ketä olette ja mitä tahdotte? Mies näyttäytyy milloin missäkin, tyttö vain yhdessä karsinassa. Ja lisäksi yksi vanha mies seisoo meidän kentän nurkalla, katsoen ilmeisesti omaa entistä asuintaloaan kohden joka on metsikön suojassa, suoraan meidän taloa vastapäätä. Ilmeisesti tämä mies on se pappa, joka oli 60-luvulla kuollut sinne saunaan... Maalliset asiat ilmeisesti vaivaavat herraa edelleen, näidenkin vuosien jälkeen.Joko nousi niskakarvat pystyyn? Haluaisitko viettää yön täällä meillä? ;)


Ehkä vanhalla Leväsen Leolla tai Rauhalla on jääneet askareet kesken, ja he edelleen hoitavat tilan eläimiä ja lapsia ja taloa... Kuka tietää?


Kaikki tässä julkaisussa kertomani asiat ovat tosia, ja niistä suurinta osaa on ollut todistamassa omien silmäparieni lisäksi muitakin henkilöitä. Jokainen teistä voi uskoa mitä haluaa, mutta kaikki järjelliset syyt esim. karsinan oven nostamiseen ja sisäänpäinkaatumiseen on mietitty ja kokeiltu, hevosen potkun seurauksenahan ovi kaatuisi poispäin karsinasta yms.
Tervetuloa meille ghosthunttaamaan, näitä tarinoita piisaa mielin määrin lisää! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.