keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Luukku 23: Varsaprojektin esittely

Tämän projektin tähtenä esiintyy Nitan emä, Pirren Petra. Vuonna 1999 syntynyt tamma on jo 16-vuotias ja palvellut vuosia erinomaisesti. Sen selkä on kuitenkin painunut jo varsin paljon, joten nyt jos koskaan on korkea aika teettää mahdollisesti viimeinen varsa.

Pirren Petra
Ukkomies

Mistä projekti sai alkunsa?

Projekti on alkanut oikeastaan jo vuoden 2014 keväällä. Tuolloin valitsin sille oriiksi Silvolan Hemmingin ja Petu vietti pari kuukautta oriasemalla. Tuloksena oli 2 siemennystä, ja molemmilla kerroilla kohtu oli hieman nesteinen eli oli jäänyt kantavaksi, mutta luonut saman tien pois. Suru oli tottakai suuri ja rahallinen menetys merkittävä. Keväällä 2015 päätettiin kokeilla uudestaan, nyt lähdettiin ultrailemaan jo hyvissä ajoin toukokuussa. Kuitenkin kylmä kesä hankaloitti asiaa hieman, sillä tamma ei tullut millään kiimaan. Tai tuli se, mutta kiima ei edennyt siemennyskuntoiseksi asti missään vaiheessa.
Olin jo heittänyt toivoni menemään että saisin Petusta ensi kesälle varsan. Nitan siemennykset eivät myöskään onnistuneet kiitos erinäisten ongelmien. Kunnes sitten tapahtui yllättävä käänne säässä...


Isäorin valinta - lopulta helppoa

Sää muuttui yllättäen elokuussa. Hitto, se oli ensimmäinen kerta koko kesänä kun lämpöä taisi olla päälle viidentoista! Oli mukava sunnuntaipäivä. Kuvailtiin heppoja Hepen ja Julian kanssa. Petulla oli menossa aivan järkyttävä kiima. En muista, milloin viimeksi se olisi ollut sellaisessa tyrkkykiimassa. Ajattelin, että tässä se nyt on. Vuoden ainoa kiima, eikä siementä saa tietenkään sunnuntaisin mitenkään, enkä saa mun kakkosvaihtoehtoa joka oli luomuori. Katseeni kääntyi sitten alatarhassa hirnuvaan pikkumustaan. Jep, sillä se laitettaisiin.

Oriksi valikoitui näin oma ori, pienhevoskantakirjattu Ukkomies. 142-senttinen ori ja 166-senttinen tamma. Hempassa on kuitenkin monia hyviä ominaisuuksia, jotka myös puolsivat tätä romanssia. Hempalla on hyvät kaviot, ja oikein hyvä lapa ja kivanmuotoinen takaosa. Kaula sillä on hieman lyhyt, ja oikea etujalka on voimakkaasti ulkokierteinen joka johtuu vain korjaamattomasta jalka-asennosta varsana. Hempalla on myös leveä rintakehä ja loistava työmoraali eikä sillä ole kesäihottumaa. Ainoa miinus on sen herkkä ja sulkeutuva luonne.
Petu taas on rungoltaan todella pitkä, se on joka paikasta vähän sellainen kapoinen ruikku. Sillä on aika pysty lapa ja loivasti laskeva lautanen. Petu on jättänyt varsoilleen aika pitkää takaosaa ja ihan ok kaulaa. Varsoilla on ollut ihan hyvät jalka-asennot, kavioiden vahvuus on ollut enemmän tai vähemmän luokkaa pähkinä. Parhaiten se on jättänyt yhteistyöhaluista ja nöyrää luonnettaan, jossa on ollut myös sopivia tujauksia pikku pippuria ;) Petun huonoimmat puolet ovat sen pitkä selkä sekä perusarka luonne.

Tamma alamäkeen ja ori sai silti pinnistellä yltääkseen...

Laskettu aika

Petu astutettiin 23.8, eli näin ollen laskettu aika olisi sillä 23.7 tienoilla. Viimeksi se kantoi orivarsaa 2 viikkoa yli ja tammavarsaa 1½ viikkoa alle lasketun ajan, joten heinä-elokuussa pitäisi vauvan siis syntyä maailmaan :) Kaksi varsaa ennestään tehneenä sillä ei pitäisi olla ongelmia synnytyksessä ja luulen tietäväni sen merkit aika hyvin. Niin luulin kyllä viimekin kerralla, mutta sittenhän Petu varsoikin Nitin laitumelle...

Joka tapauksessa, heinä-elokuussa jännitetään että millainen varsuli sieltä sitten tuleekaan! Todennäköisesti sieltä tulee matalajalkainen, jäätävän pitkä tuhatjalan ja limusiinin risteytys...Teen tästä varsaprojektista oman sivunsa vielä tuonne ylös, julkaisen sen sitten vaiheessa :) Huomenna on aatto, olkaahan kiltisti!

1 kommentti

  1. Hieman saatoin hihitellä ääneen tuolle tuhatjalan ja limusiinin risteytykselle ;D hehehehe :D

    VastaaPoista

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.