tiistai 19. tammikuuta 2016

96. Breakable, or unbreakable?


"Sillä en sun särkyä anna mä en"Sitä on tullut tässä pohdittua omia taitoja ja kykyjä, sekä sitä, miten nuorta hevosta olisi ratsastettava jotta se todellakin kehittyisi joka kerta. Oppisi positiivisia asioita, säilyttäisi oman motivaationsa, ja sitärataa. Tässä postauksessa käyn läpi nuoren hevosen omistajan tuntoja omaa hevostaan ja sen ratsastusta kohtaan.

Ei tiedä hevonen, mitä siltä tulevaisuudessa toivotaan, mitä siitä odotetaan. Tyhmän omistajan harhoja ne vaan on!

Kuten suurin osa lukijakunnastani tietää, niin olen sisäänratsastanut Nitan itse. Minä olen ollut se, joka on ensimmäiset askeleet sen kanssa ottanut, opettanut kääntymään ja kuuntelemaan pohkeita ja sitärataa. Lisäksi Nitalla ratsastaa säännöllisen epäsäännöllisesti Anna tai mun toinen ope Virve, tämä ihan siksikin jo että toinen ihminen huomaa paremmin hevosen mahdolliset puutteet. Sitä kun tapaa sokeutua omalle tekemiselleen. 
Mutta samalla sitä tulee miettineeksi että entäs jos minä kuitenkin pilaan tämän nuoreni? 

Mulla on ladattu Nitaa kohtaan paljon toiveita ja odotuksia, ehkä vähän liikaakin. Se on tällä hetkellä mun laadukkain kasvatti, ja ainakin omasta mielestäni sillä voisi olla rahkeita pärjätäkin joskus jossain karkeloissa. Ei välttämättä missään nuorten kisoissa, vaan ihan noin yleisestikin. Se tuntuu siltä ettei se ole mikään 1-tason pikkukisojen putkutin. Paitsi. Sitten tulee tämä kuuluisa mutta kun ja jos.
Ja se "mutta kun jos" on nimenomaan se toinen puolisko, joka on merkitsevässä osassa sen hevosen laadun kanssa. Ratsastaja.

Virven ratsutuksesta 6.11

Mun suurin huoli onkin se, että olenko riittävän herkkä omistajana havaitsemaan hevoseni mahdolliset pienetkin krempat, se, saanko pidettyä sen terveenä? Olenko ratsastajan riittävän taitava luodakseni hevoselleni mukavia ja positiivisia ratsastuskertoja, etten vaadi siltä liikaa ja saa sitä turhautumaan, mutta osaan kuitenkin teettää sillä myös vaativampia tehtäviä ja saada sen onnistumaan niissä? Olenko ratsastajana riittävän kyvykäs, riittävätkö taitoni? Mun perisynti on kököttää vähän etunojassa, en rehellisesti istu perseelläni. Se vaikuttaa heti Nitaan, se lakkaa etenemästä ja jännittää lavoilla. Olisiko vaan parempi että antaisin sen muiden, taitavampien ratsastettavaksi, nauttisin vain omistajan roolista?
Ainakin se silloin saisi osaavaa ratsastusta, ehkä hoitoakin osakseen jos hommaan sen täysihoitotallille. Se menisi oikealla tavalla eteenpäin, siitä voisi tulla hieno... Ja mitä kaikkea.

Ehkä joudunkin joskus tekemään niin jos oma lonkka ei kestä enää ratsastusta. Mutta tällä hetkellä myös oma kehittymisen halu on kova. Eikä sivusta seuraaminen ole se, miksi Nitan olen kasvattanut. Se on tehty itselleni, minua varten. Se on mun harrastehevonen. Ja sen kanssa haluan oppia lisää ja mennä eteenpäin.
Sitä vaan pelkää siinä sivussa, että tulee pilanneeksi sen hyvän nuoren aihion minkä on saanut. Yritän lohduttaa itseäni ajatuksella että kaikki tekevät virheitä ja niistä yritetään oppia. Mulla on hyvät opettajat joiden silmän alla käyn imemässä uutta oppia aina kun vaan voin. Silti sitä väkisin ajattelee tekevänsä väärin vaikka tekisikin oikein. Liika itsekriittisyys on myös yksi suurimpia paheitani.

Silti se kummittelee mielessä, sen perukoilla - olenko MINÄ riittävän hyvä hevoselleni? Kaipa tähänkin saadaan tulevaisuudessa vastaus, joka ei varmasti ole yksiselitteinen. Ehkä minunkinlaisellani tampiolla on kuitenkin toivoa. Kun ajattelen ensimmäistä kasvattiani ja sen ratsutusta, niin sen kanssa ei ollut niin selviä säveliä ja punaista lankaa jota seurata. Nitan kanssa on, ja sen kanssa on päästy jo pidemmälle kuin mitä meillä oli alunperin tavoitteena. Minäkin ratsastan paremmin nyt kuin silloin vuosia sitten, vaikea uskoa kyllä ;)


Onko lukijoilla samankaltaisia ajatuksia omien hevostensa kanssa? Jaa tuntojasi kommenttikentässä!

Katse tulevaisuudessa!

7 kommenttia

 1. Mulla ollu Tellun kanssa samat fiilikset! Mut ei pidä asettaa vaa paineita itselleen, tai ottaa stressiä, sillä itsellehän se hevonen tulee. Eikä se hepo ota nokkiinsa siitä jos ei pääsekkään starttaamaan isoissa kilpailuissa, päin vastoin ;) Pääasia et hevosen kanssa on mukavaa ja se on itselleen mieluinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi hevoset eivät tiedä meidän suunnitelmia, muuten ne heittäytyisi heti kipeiksi ;) Luulen kyllä että Hosulla on tällainen detektori, se on aina rikki kisakaudella! Ja siinä olet oikeassa, pääasia että pääsee harrastamaan itselleen mieluisan hevosen kanssa niin sekin on jo paljon :)

   Poista
 2. Oi että, todella hyvää pohdintaa, melkein kuin omalta näppäimistöltäni! Mulla myös itsekriittisyys aika korkealla levelillä ja valmentajakin on tästä joskus huomauttanut, heh :D. Tosin minulla ei kyseessä ole oma kasvatti, saati oma hevonen, vaan puoliylläpitoheppa. Näiden samojen ajatusten kanssa tulee painittua silti useasti - etenkin silloin kun tulee takapakkia. Toisaalta kuitenkin, vaikka tämä onkin kliseistä, niin se on totta; eipä sitä aina voi olla täydellinen ja virheistä oppii kaikista eniten! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et kai sinäkin ole horoskoopissa neitsyt, tuo pikkuperfektionisti? :D Toisaalta itsekriittisyys pakottaa meidät tarkastelemaan tekojamme ja sitä kautta auttaa havaitsemaan virheitä tai puutteita. Tieto lisää tuskaa :')
   Kiitos erittäin asiallisesta ja mukavasta kommentistasi!

   Poista
 3. Hyvää pohdintaa, tieto lisää aina tuskaa ja minusta tuntuu, että mitä enemmän tietää sen enemmän ymmärtää, että ei tiedä yhtään mitään.

  Itseäni olen lohduttanut ajatuksella, että teen jokaisessa hetkessä aina sen sen hetkisen parhaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt osuit naulan kantaan! Joskus sitä kyllä haaveilee pääsevänsä takaisin niihin päiviin kun ei vielä tiennyt niin paljon. Jokaisella kolikolla on kääntöpuolensa :) Ja erittäin hyvä asenne tuo parhaansa yrittäminen! Pitäisi minun kaiketi ottaa oppia sinusta, hehe!
   Kiitos hyvästä kommentista!

   Poista
 4. Tosi hyvää pohdintaa, hyvä postaus!! :)

  VastaaPoista

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.