sunnuntai 24. tammikuuta 2016

97. Puoli vuotta edessäpäinVarsaoperaation ensimmäinen postinki tulee tässä! Kuukausittain seurataan miten rouva hevosen maha kasvaa, ja nyt ollaan viiden tiineyskuukauden kohdalla. Puoli vuotta siis edessä tätä odottelua ja kärvistelyä!

Viiden kuukauden tiineyttä olen pitänyt omilla tammoillani sinä maagisena rajana jolloin ne eivät enää hyppää. Puomeja mennään ja vielä kuuden-seitsemän kuukauden kohdalla voidaan pieniä ristikoita ylittää mielenvirkistykseksi jos vatsa ei ole liian suuri. Isommat hypyt ja hyppytreenit on kuitenkin pannassa.

Pieni (heinä) masun pömppö!

Petu on aika vähällä liikutuksella koko ajan, joten nyt on viimeinen hetki ryhdistäytyä ja yrittää kohottaa hieman sen kuntoa ennen varsomista. Ja vielä nyt, kun vatsa on pieni niin se jaksaa itsekin liikkua paremmin. Hyvässä lihaskunnossa oleva tamma nimittäin varsoo huonokuntoista helpommin - sen synnytys on ripeämpi ja se palautuu synnytyksestä nopeammin. Petun ensimmäisen varsomisen aikaan sillä ratsastettiin kymmenennelle kuukaudelle saakka, vaikka liikunta olikin pääosin yhdeksänneltä kuukaudelta maastakäsin tehtävää liikutusta. Tuolloin tein niin että otin meidän silloisen 3v ponin ja lähdin maastoon ja Petu oli irrallaan mukana. Samalla hoitui ponipojan sisäänratsastus ;)

Pääosin liikutan Petua ilman satulaa ja tehdään kävelylenkkejä maastossa ja mennään vähän pellolla. Nyt kun on lunta niin rohkenee laukatakin metsässä, ei ainakaan tarvitse pudota umpijäiselle tielle! Petu on ollut aina sellainen että se tykkää kyllä liikkua vaikka maha olisikin iso. Nitaa odottaessa se teki viikkoa ennen varsomista kiltisti töitä junnuleirillä, sitten ne menivätkin laitumelle seuraavan leirin ajaksi.
Varsonut tamma saa yleensä kuukauden loman liikutteluista, jonka jälkeen ne pääsevät takaisin kevyeen duuniin, vähän riippuen hevosenkin mielenlaadusta. Osa tykkää että pääsee hommiin, osa taas kaipaa parinkin kuukauden mammaloman. Tällöinkin ratsastus on painottunut ilman satulaa menoon ja kevyeen maastoiluun johon varsuli lähtee yleensä mukaan :)

Nyt viiden kuukauden kohdalla rupean myös hiljalleen muuttamaan ruokintaa tiineyden loppuvaihetta vastaavaksi. Lähinnä tämä tarkoittaa sitä että Petu rupeaa saamaan nyt ensin vain hieman lisärehuja, 2-3 desiä per rehu, ja viimeiselle kolmelle kuukaudelle määrää nostetaan. Olen suunnitellut että Petu rupeaisi syömään jotain aivan uutta rehua maaliskuussa, joten on otettava sekin huomioon ruokintaa miettiessä.


Tämänmoisia mietteitä nyt viiden kuukauden kohdalla!Postailtavaa toivon mukaan rupeaa taas tulemaan nyt kun kovat pakkaset hellittivät. Ensi viikonloppuna olisi Nitalla ratsutusta, kengitystä ja itsellä valmennusta, joten eiköhän noista jotain materiaalia tule taas hetkeksi :)
Nitan uusi loimikin tuli, se on aivan superihana! Pitää siitäkin tehdä esittely heti kun tässä milloin ehtii.

Joo ja tämä yksi linssilude oli kovin innokas avustamaan emänsä kuvauksessa! Nitiiii..!

1 kommentti

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.