keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

106. Who's your daddy?

26.3.2015

Olisi kai jo korkea aika esitellä varsarojektin toinen pääsyyllinen! Hempasta on ollut täällä blogin puolella pari kertaa aiemminkin, mutta kovin lyhyesti. Suurimmalle osalle lukijakuntaa herra on jäänyt luultavasti täysin tuntemattomaksi otukseksi, mikä on lähes rikos ihmiskuntaa vastaan.

Joten tässäpä teille, varsaprojekti, osa 2: Isäorin analyysi!


Perusinfo

Ristimänimi: Ukkomies, kutsutaan Hempaksi tai Hemeksi
Maailmaan saapumispäivä: Kesäkuun 26. päivä armon vuonna 2011 (5v tällä hetkellä)
Väritys: Kulomusta karvapeite, silmät tummanruskeat
Strategiset mitat: Säkä 142cm, lautanen 142cm, rinnanympärys hyvinsyöneen ponin
Kantakirjattu: 26.3.2015 Jyväskylässä pienhevoseksi ajettavuudella, hyväksytty jalostukseen vuoden 2041 loppuun saakka


Sukuselvitys


Isä A.T. Ukko-Myrsky (A.T. Jesperi - Portteri), syntynyt 2002, kantakirjattu I-palkinnolla pienhevoskantakirjaan. Säkä 137cm, lautanen 138cm, väritys musta.
Jälkeläisiä yhteensä 46 kpl, joista vanhimmat 10-vuotiaita (ikäluokka 2006). Kantakirjattuja tammajälkeläisiä 4 kpl, joista hyväksytty 0 kpl, III-palkittu 0 kpl, II-palkittu 4 kpl, ja I-palkittu 0 kpl. Kantakirjattuja orijälkeläisiä 2 kpl, joista hyväksytty 1 kpl, III-palkittu 0 kpl, II-palkittu 1 kpl ja I-palkittu 0 kpl.

Parhaimmat jälkeläiset: Ori Hopeamyrsky (synt. 2010), 5v laatuarvostelun finaalin toinen (2/46), palkittu 3 kertaa näyttelyn parhaana varsana. Näyttelyistä kaksi kertaa I- palkittu, kantakirjattu II-palkinnolla.
Tamma Myrskyn Helmi (synt. 2007), sijoittunut sekä kaksi-, että kolmevuotiaana valtakunnallisen varsanäyttelyn finaalissa (2. sija, arvostelu ratsuna, 5. sija, arvostelu pienhevosena). Palkittu kerran näyttelyissä I- palkinnolla, ollut kerran näyttelyn paras varsa. Kantakirjattu II-palkinnolla.
Ruuna Kuun Kulkuri (synt. 2012), sijoittunut sekä kaksi-, että kolmevuotiaana valtakunnallisen varsanäyttelyn finaalissa (2.sija, arvostelu pienhevosena, 5. sija, arvostelu pienhevosena). Palkittu kerran näyttelyissä I- palkinnolla, ollut kerran näyttelyn paras varsa. Forssan Show-näyttelyn BIS IV vuodelta 2015.

Emä Kievari-Heta (Hilurin Lento - Ero-Ponsi), syntynyt 1991, ei kantakirjattu. Väritys tummanruunikko.
Jälkeläisiä yhteensä 3 kpl, joista vanhin 15-vuotias (2001). Jälkeläisistä parhaiten menestynyt ruuna Kuun Kulkuri (synt. 2012). Yksi kantakirjattu orijälkeläinen.

Luonteenpiirteet

Perusluonteeltaan Hemppa on hyvin kiltti ja nöyrä, yritteliäs ja rehellinen, unohtamatta selväpäisyyttä. Oikein tyypillinen suomimies, siis! Ori on kuitenkin helposti myös hieman sulkeutunut, omissa maailmoissaan viihtyvä, ja sen kanssa toimiessa on aina muistettava pitää matalaa profiilia. Hemppa on aika herkkä mies loppupeleissä, ja se hermostuu turhasta komentamisesta.
Pikkumustan työmoraali on valtaisa, ja se suurinpiirtein tärisee innosta huomatessaan kuinka silat nostetaan selkään - riippumatta siitä ajettiinko edeltävänä päivänä 12 tai 2 kilometrin lenkki. Ori on erittäin hyvä ja toimiva ajaa. Kantakirjausta varten treenattiin pujottelua ravissa 10 metrin väleillä, pitkillä koppakärreillä... Ja hevonen toimi kuin ajatus!

Tottakai myös negatiivisia piirteitä löytyy. Hemppa on suursyömäri. Se paisuu kuin vesi-ilmapallo nähdessään ruokaa, oikein perinteinen suomalainen mies, siis ;) Tammoja nähdessään ori kasvaa vähintään 30 senttimetriä, tepakoi, hirnuu ja ilmoittaa olevansa leidien käytettävissä. Välillä tämä ilmoitusluontoinen asiakin on tosin vain pelkkä röhkäisy, joten hyvin päivä- ja energiakohtaisesti Hemppa näistä palveluksistaan ilmoittaa.

Todistettavasti ei pelkää mitään, ja välillä on aihetta epäillä onko hevosella päässään kahden herneen sijaan vain yksi. Valitettavasti luulo osoittautuu aina vääräksi astumistilanteessa, jossa pienet mustat hormonit hyrräävät niin kovin vauhdikkaasti etteivät tassut kestä maan pinnalla. Kaikki muu mahdollinen onkin orihevosen mielestä täysin ok ja lähes mukavaakin; autot, traktorit, koirat, katolta putoava lumi... Vain naiset saavat tämän Hidalgon sydämen pamppailemaan, ja sekin sykkii vain rakkaudesta!
Plussat ja miinukset

Keskitytään ensin plussaominaisuuksiin, koska kukapa sitä haluaisi negailla heti ensikättelyssä. Hempan hyviä ominaisuuksia on sen lavan asento ja säännölliset liikkeet. Sillä on myös varsin näppärä hyppy. Orilla on myös ihanan pitkä harja (mikä on kyllä joka kuvassa aina katkennut keskeltä, kun jätkä työntää päänsä lautojen välistä ja hamuaa heinät toiseltakin puolelta... Koska on sukujuuriltaan imuri!) missä otsis ulottuu sieraimiin asti :) Kesäihottumaa ei ole toistaiseksi havaittu.
Työmoraali, käsiteltävyys ja hätkähtämätön perusluonne ovat ehdottomasti suuria valttikortteja! Hyväksi ominaisuudeksi voisi kai lukea myös erinomaisen rehunkäyttökyvyn..?
Pieni koko on tämän yhdistelmän kohdalla toivottu juttu, ja normaalipitkä hevonen pystyy esittelemään liikkeitään ilman että kolhii jalkojaan joka askeleella.

Miinuspisteitä Hemppa saa huonoasentoisista jaloistaan ja lyhyestä kaulastaan ja hieman massiivisesta ulkonäöstään. Tästä kyllä voi olla monta mieltä, itse pidän sirommista ;) Lyhyt kaula aiheuttaa heti sen että tunnen oloni jättiläiseksi Hempan kyydissä ja jos se painaa pään alas niin jos ei ole hoksottimet hollillaan niin minä varmaan muuten vielä joku päivä tipun sieltä :D
Kotona Heme on aina ihan lapatossu, mutta vieraassa paikassa se stressaa aina kovasti hajuista ja muista hepoista ja käy aivan ylikierroksilla. Johtuu kyllä ihan sen hormoneista ja perusluonteesta, vaikka se onkin mamman ihana lapanen, niin siinä on kuitenkin tosi paljon semmoista örmyä macho-oria! Yleensä kortisolia on niin paljon Hempassa tuollaisten reissujen jälkeen että sillä menee se viikko, kaksi toipua reissusta ja asettua taas kotona lapasen rooliin. Tällainen stressaaminen kuulemma on Myrskyläisten ns. "tavaramerkki" ihan, mitä olen kuullut?Lopputulema

Ei pitkä, ei paksu, ei superliikkuja eikä superhyppääjä. Pikemminkin tavallinen. Mitäänsanomaton, anonyymi, hiljainen mutisija, suomalainen mies. Semmoinen joka syö HK:n sinistä lenkkiä, kiroilee, pitää jääkiekkoa Jumalaa suurempana asiana, saunoo kovaa jos saunoo. Perinteinen äijä, joka osaa olla myös romanttinen jos muistutat hääpäivästä edellisenä iltana.

Semmosia ne Ukkomiehet ovat.
Mitä piditte?
Tulossa myös myöhemmin emän analysaatio!

2 kommenttia

 1. Innolla ja jännällä ootan millainen otus sieltä putkahtaa pihalle, kun ovat ainakin ulkonäöltää ihan vasta kohdat, toinen pieni ja lyhyt ja toinen suuri ja pitkä :D
  Hauskasti kirjotettu postaus!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse odotan vaan kauhulla mitä sieltä tulee :D On nää vanhemmat sellasia Pekka & Pätkä -tyyppisiä, ihan ääripäistä melkeinpä valettu, joten saa nähdä saa nähdä :D

   Poista

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.