perjantai 8. huhtikuuta 2016

116. Sila- ja luokkivaljastus ja niiden erotHelou! Tämän postauksen aihe on tosiaan heppamessuilta tuttu, mutta päätin koota tämän työvaljastuksen kokonaisuudessaan aivan omaan postaukseen :) Kesti vähän turhan kauan kirjoittaa tätä, sain messuilta tuliaisiksi myöskin alkavan flunssan jota olen koittanut koko viikon taltuttaa...
 Katsoin messuilla molemmat näytökset ja tein samalla muistiinpanoja vihkoon ja kuvasin, mahdoin olla melkoinen näky katsomossa, haha! Muistiinpanojen tekemisessä on se hyvä puoli että tieto uppoaa paremmin aivoihin ja lisäksi sulla on jotain mistä luntata tarpeen vaatiessa.
Kuvat ovat kaikki valitettavasti puhelinlaatua, koska joku fiksu jätti kameran autoon...

Tietoiskun messukeskuksella järjesti Suomen työhevosharrastajat.Silavaljastus


Silavaljastus tehdään yleensä tamppivaljailla. Tamppi on pieni metallinen tai puinen tappi, tai sen tilalla voi käyttää myös vallan mainiosti sokkaa. Valjastuksessa esiintyy alueellisia eroja idän ja lännen välillä - lännessä valjastetaan enemmän Ruotsin mallin mukaan ja idässä taas Venäjältä saatujen oppien mukaan. Tämän myötä myös mm. sanastossa on eroja.

Silavaljastuksessa tärkein ja huomattavin ero luokkivaljastukseen on selustimen tai setolkan käyttö. Entisaikaan selustimia on ollut erilaisia, ja setolkkaa käytettiinkin lähinnä rekiajossa. Mäkivöillä estetään kuorman tai kärryjen/reen valuminen alamäissä hevosen jaloille, ja lisäksi se auttaa hevosta peruuttamaan.

Valjastuksessa edetään ensin selustimesta ja sitten mäkivöistä. Setolkka laitetaan paikoilleen selkään ja kiinnitetään kireällä mahavyöllä, jonka jälkeen laitetaan mäkivyöt paikoilleen. Löysä vatsavyö kiinnitetään paikoilleen ja suotavinta olisi että se tulisi suorassa kulmassa selustimesta kireään mahavyöhön. Löysä mahavyö yhdessä mäkivöiden kanssa estää kuorman valumisen hevosen päälle.
Tämän jälkeen hevoselle laitetaan kaulalle länget ja pujotetaan mäkivöiden selkäremmi länkien alta jotka vedetään rinnustinhihnalla kiinni. Vasta tämän vaiheen jälkeen hevoselle voidaan laittaa kärrit/reki perään. Aisat kiinnitetään rahkeilla ja tampilla, tai jos on käytössä nahkainen setolkka jossa on aisankannatinremmi, niin sitä apuna käyttäen. Kuulostaa vaikealta, mutta on yllättävän helppoa! ;)
Viimeisessä vaiheessa kiinnitetään ohjat selustimesta kuolaimiin. Jos längissä on länkirenkaat, niin ohjat voi pujottaa niistäkin.

Tästähän se lähtee!
Selustin paikoillaan, mäkivöitä asennetaan
Aisat aisalenkeistä ja sitten rahkeilla kiinni
Valmiina ajoon!Luokkivaljastus


Luokkivaljastukseen riittää pelkät länget, luokki ja mäkivyöt. Setolkka ei ole pakollinen varuste tässä. Yleensä raskaampia työkoneita vedetään luokkivaljastuksella, ja kevyemmät ajot ajetaan silavaljastuksella. Luokki voi olla puuta taikka rautaa.

Luokkivaljastuksessa hevoselle puetaan mäkivyöt ja länget, jotka jätetään vielä auki tässä vaiheessa. Aisa nostetaan ylös, ja luokki pujotetaan rahkeen lenkistä aisan päälle ja se käännetään hevosen kaulan ylle. Luokin on tultava vähän länkien eteen eikä se saa osua kaulaan, huom. Luokki kiinnitetään toiselta puolelta rahkeeseen ja aisaan. Rahkeiden on oltava suorat, ne eivät saa jäädä kierteelle. Länkien rinnustinremmi vedetään kiinni ja sen jälkeen vedetään pitkä aisaremmi (jos hevosella on selustin, huom!) joka tulee kiinni aisoihin. Se auttaa pitämään aisat vakaina. Viimeiseksi kiinnitetään ohjat.

Länget, selustin ja mäkivyöt paikoillaan

Luokkia asennetaan oikealle puolelle. Luokki laitetaan aina ensin kiinni vasemmalta puolelta.
Pitkän aisahihnan kiinnitystä
Tadah!


Molemmissa näytöksissä myös painotettiin sopivien länkien merkitystä hevoselle. Länkien alla ei saa tuntua ajon jälkeen kuumottavaa, turvonnutta tai selvästi hionnutta läikkää sillä siihen muodostuu nopeasti lyöttymä. Länkien vetopisteen pitää olla oikeassa kohdassa koska muuten hevonen alkaa hiljalleen vastustamaan ajamaan lähtemistä tai sen askellus muuttuu. Länkien on oltava myös sopivan pitkät ja länget tehdään aina kunkin hevosen mukaan.
Mäkivyöt taas eivät saa jäädä nostattamaan, kuten kuvan hevosella ne jäävät. Mäkivöiden selkäremmi on hieman liian tiukka, jolloin se vetää mäkivöitä ylöspän kun niiden tulisi kulkea aivan vaakatason suuntaisesti. Hevonen ei voi tehdä täysillä töitä jos sen varusteet ovat epäsopivat, tämä siis pätee niin ratsastukseen kuin ajoonkin!Tällainen pikku paketti tästä aiheesta! Olitko itse katsomassa valjastusnäytöksiä tai oletko ennen tehnyt perinnevaljastusta? Kerro kokemuksia alas kommentteihin! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.