sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

122. Puolen vuoden jälkeen, vihdoin ja viimein jipii!

It feels good to be back 2 back!


Otsikkokin paljastaa tämän viikonlopun fiilikset! Oi oi oi, miten tätä on odotettukin kuin kuuta nousevaa! Hontsa on ollut kuitenkin aika tarkalleen puoli vuotta sairaslomalla, joten onhan se ihan loogistakin että hyvältä tuntuu päästä taas jätkän selkään :)

Kelit ovat olleet kodallaan ja kenttä on pysynyt hyvänä, joten liikunta on varovaisesti päästy aloittamaan. Hontsalla alkoi selkeästi tuo tarhassa tönöttäminen riittää, sen verran ahkerasti se on viimeisen parin viikon sisään karkaillut... Liikunta aloitettiin ihan kävelemällä maastossa maasta käsin, ja siitä siirryttiin liinaukseen. Liinasin tai annoin sen mennä vapaana kuluneella viikolla pariin kertaan ja eilen lauantaina nousin sitten juoksutuksen jälkeen selkään.

Tässä asennossa Hosu voisi liikua enemmän, mutta turpa enemmän eteen eikä luotilinjan takana. Eli niska säkän tasolla :)

Otin vähän laukkaakin juoksuttaessa, ekaa kertaa, vasempaan se oli aika hyvä Hontsaksi liinassa (se aina jännittyy liinassa laukkaamisesta ja menee pää pilvissä ja selkä alhaalla). Antoi periksi ihan ok ja pyöristi pari kertaa kivasti selkää. Oikeaan taas se meinasi kaatua, oli hirveän hätäinen ja ongelmissa. Näin koko ajan sen vasemman lonkan kun se oli niin kallellaan... Joten laukkaamista harjoitellaan hissuksiin liinassa.

Liinauksen jälkeen tosiaan kipusin kyytiin. Sivuohjat pidän sillä mukana ratsastaessa nyt jonkin aikaa, se saa niistä kuitenkin sen oikean suunnan (eteen-alas) jotta saataisiin selkälihaksia kasvateltua. Hontsa oli tosi kiltti, kuten aina :) Ei se ole sellainen tuhma riehujapelle ollut koskaan, eikä ollut nytkään vaikka sillä ei ole puoleen vuoteen ridattu. Voisi luulla kyllä jotain ihan muuta!

Menin käynnissä kaarteita ja varovasti taivuttelin sitä ja otettiin pari kierrosta ravia molempiin suuntiin uraa pitkin. Vau mikä ratsastus ;) Varmaan 15min menin sillä yhteensä, en siis kauan. Olin kuitenkin liinannut sen aika hyvin siihen alle, ja tämä oli muutenkin vähän sellainen kokeilukerta että pitääkö se ylipäätään selässä vai ei. Hyvin piti, kulki kuin vanha tekijä niinsanotusti!
Hontsalla alkaakin nyt sitten kuntokuuri jonka aikana varmaan selviää kestääkö se käyttöä vai ei. Alustavasti lähdetään 3-4 kertaa viikossa kevyistä ratsastushetkistä, alle juoksutetaan vähän liinassa jos tuntuu tarvitsevan sitä. Sivuohjia pidetään ainakin pari viikkoa mukana menossa, sen jälkeen ehkä kumpparia, mutta katsotaan nyt miten homma lähtee edistymään. Ratsastukset koostuvat pääosin käynnistä ja ravin määrää lisätään vähitellen. Nyt sillä on menty tosiaan kaksi kierrosta molempiin suuntiin, joten ensi viikon lopulla voidaan tehdä varmasti jo toinen samanlainen ravipätkä treenin yhteydessä. Käynnissä sitä taivutellaan ja herkistellään jalalle ja pyydetään kääntymään lavoista, kun se on nyt niin jäykkä. Loogista, jos on puoli vuotta vain tarhaillut :)

Laukkaaminen selästä menee varmaan 3 viikon päähän, kunhan se ensin liinassa saadaan laukkaamaan suht kivasti. Hyppäämään päästään hyvällä tuurilla toukokuun lopussa ja JOS (hypoteettisesti jos) hevonen kestää kunnossa niin aletaan hissuksiin valmentautua pienemmän intensiteetin kanssa ja syksyllä mahdollisesti harkkakisoissa voidaan mennä joku maahankaivettu esteluokka :D
Tarkoitus olisi saada myös Anna läpiratsastamaan Hosua säännöllisesti tässä kunhan se nyt saadaan laukkaamiskuosiin.Toivottavasti hyvä tuuri nyt jatkuu eikä tulisi paljon takapakkia! Varovasti aloitellaan ja hevosen ehdoilla edetään niin ehkä se tästä taas se suru riemuksi muuttuu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.