tiistai 26. huhtikuuta 2016

123. Laatuarvostelu - täältä tullaan!

Kun nyt kirjoitan tätä, niin laatuarvostelukarsintaan on aikaa enää vaivaiset 7 päivää! Uskomatonta mutta totta, niin se aika vaan menee.

Nita ottaa osaa Ypäjän karsintoihin 3.5, eli ensi viikon tiistaina. Itse menen paikalle jo maanantai-iltana ja jos ehdin, niin käyn moikkaamassa Nitiä jo samana iltana ja vähän puunaan sitä :) Se on edistynyt hyvin, mutta kasvu kyllä vaikeuttaa nyt huomattavasti sen esiintymistä. No, näille ei voi minkään ja parhaansa se varmasti yrittää karsinnoissa.


Mutta mikä se laatuarvostelu sitten on? Se on nuoria ratsusuomenhevosia varten vuonna 1994 alkanut tapahtuma, jossa arvioidaan 3-5 -vuotiaita ratsunalkuja. Karsintoja on näin keväisin huhti-toukokuussa ympäri Suomen kolme- ja nelivuotiaille suokeille eri hevosoppilaitoksissa, ja näistä karsinnoista parhaimmat pääsevät Ypäjällä järjestettävään finaaliin joka on suomenhevosten kuninkaallisten yhteydessä.

Anna ja Nita ensimmäistä kertaa 8.8.2015

Nelivuotiaat suorittavat irtohyppykokeen ja askellajikokeen. Irtohyppykokeessa hypätään kolmen esteen sarjaa joista arvostelueste on kolmas ja viimeinen este, nousuokseri. Kaksi aiempaa estettä ovat apuesteitä. Irtohypytyksessä arvioidaan hevosen tekniikkaa, eteenpäinpyrkimystä, kapasiteettia ja yhteistyöhalukkuutta, ja hevoset saavat hyppäyksestä pisteitä.

Askellajikoe suoritetaan nelivuotiaiden kohdalla ratsain, ja se tapahtuu kahden tai kolmen hevosen ryhmässä, toisinsanoen possujonossa. Hevoset esittävät käyntiä vapain ohjin, ravia keventäen tuntumalla ja laukkaa tuntumalla. Tässä kokeessa arvostelukohtina on askellajista riippuen puhtaus, irtonaisuus, tahdikkuus, tarmokkuus, keveys, lennokkuus tai matkaa voittavuus. Lisäksi kaikissa näissä kiinnitetään huomiota hevosen tasapainoon ja yhteistyöhalukkuuteen ja nuorelle sopivaan muotoon. Hevoset arvostellaan normaalin kouluratsastusskaalan mukaan 0-10 jossa 0 on huonoin mahdollinen arvosana ja 10 erinomainen.

Anna ja Nita 6.2.2016

Tottakai se olisi näin omistaja-kasvattajan näkökulmasta unelmien täyttymys nähdä Nita laatareiden finaalissa syksyllä, mutta realismi on hyvä säilyttää mukana. Se on peruskiva hevonen, mutta juuri nyt kasvuvaiheessa eikä sillä ole riittävästi voimaa. Rakenteellisiakin hidasteita on. Pieni ihme siis saisi tapahtua että se pääsisi finaaliin asti, joten on järkevämpää ajatella että se olisi toisiksi viimeinen :'D Kaikki sitä paremmat sijat kun ovat kotiinpäin, eiks je?

Ja kokemusta sinne mennään kartuttamaan. Tämä on myös minun ensimmäinen laatuarvostelukokemus, joten vähän ehkä jännittää senkin takia!


Mitenkäs on lukijat, haluaisitteko laatareista videopostauksen vai ihan normaalin postauksen? Voin yrittää kuvailla mun kameralla jotain jos se suostuu yhteistyöhön! :)

6 kommenttia

 1. Normi postaus enemmän ainakin mun makuun. (: Tsempiä laatiksiin! Kerran käynyt Harjussa, ja mukava tapahtuma on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti tsempeistä, niitä tarvitaan! Toivotaan että mäkin tykkään :D

   Poista
 2. Hyvin se menee! Jos jaksat videopostauksen kuvailla niin mielelläni katsoisin. :)

  VastaaPoista
 3. Videopostaus ehdottomasti!

  VastaaPoista
 4. Videopostaus olisi kyllä kiva!

  VastaaPoista

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.