lauantai 17. joulukuuta 2016

Luukku #17 - Varsavuosi 2017

Tässä vihdoin postaus jota jotkut ovat varmaankin odotelleetkin! Jihuu! Päätin avata hieman tulevien varsojen taustoja ja kertoa odotuksia tulevista huippulupauksista maastoköpöteistä. Mitä vielä odotetaan, mennään itse asiaan!!

Ukkomies x Pirren Petra

Ensimmäisenä esittelyyn Petun vuoden 2017 tulokas. Pomon piti olla Petun viimeinen varsa mutta kuinkas sitten kävikään... Hyppyytettiin tamma kuitenkin varsakiimaan cushingin hidastukseksi ja ajattelin että tulkoot kantavaksi tai ei, yksi varsa tulee ainakin jos Mustikki saadaan tiineeksi. Nooo... Tätä mun kuuluisaa moukan tuuria, Petu jäi heti yhdestä hypystä kantavaksi, kuten edellisilläkin kerroilla :D

Ensi vuoden varsa on siis Pomon täyssisar! Vitsi miten jännää! Meillä ei ole ikinä ollut yhtäkään täyssisarta varsalle joten tämä on ihan huippumielenkiintoinen tapaus oli se sitten tamma tahi ori! On niiiin mielenkiintoista päästä vertailemaan rakennetta ja luonnetta ja liikettä ja ihan kaikkea! Saa myös nähdä onko tämä varsa parempi tai huonompi kuin Pomo ja eritoten odotan sitä miten erilainen varsa voi tulla samoista geeneistä.

Petun laskettu aika on juhannuksena, joten enää puoli vuotta odottelua! Iik!


Taranis x Lakeuden Sarastus

Toisena esitellään Saran ensi vuoden varsa. Sara on kantavana punaruunikosta Taraniksesta joka polveutuu Haavekuvasta ja jonka emänisä on Ellun Voi. Taranis on TÄYSIN erisukuinen ja Sara lähes erisukuinen (6. polvessa Hilu) joten tuleva varsa on jalostuksellisesti arvokas. Sara varsoi kesällä samasta oriista hienon tammavarsan ja se kantaakin nyt siis täyssisarta viime kesän varsalle.

Tämänkin tapauksen kohdalla on jännittävää nähdä tuleeko varsasta yhtään siskonsa veroinen mutta tietenkään asia ei kosketa aivan niin läheltä kuin Pomon täyssisar. Sanomattakin selvää että omassa pihassa kasvanutta varsaa on paljon helpompi verrata kuin muualla kasvaneeseen josta on nähnyt vain pari kuvaa.
Sara on kokenut varsoja ja tämä on sille jo neljäs varsa kuin myös Petulle jolla on 10 vuotta enemmän ikää kuin Sarpilla :D

Saran laskettu aika on kesä-heinäkuun taitteessa.

Ukkomies x Ariva

Ei sovi unohtaa meidän mustia tanssipartnereita! Tämä onkin mielenkiintoinen yhdistelmä värillisesti koska nyt olisi se suurin todennäköisyys saada musta varsa! Varsa tulee olemaan Mustin ensimmäinen joten on todella jännittävää nähdä millaisen varsan se jättää ja verrata sitä sitten Pomoon ja Petun ensi kesän varsaan. Onko varsassa enemmän emäänsä vai isäänsä? Toivon niin kovasti että varsa olisi ruunikko tai musta..! Ruunikkoa suokkia en ole vielä omistanut joten se olisi ihan unelma, vielä jos olisi tamma..!

Mustin varsasta odottelen järkevää, pienikokoista, suuriluista ja kivasti ravaavaa varsaa. Paljon enempää toiveita ei sovi edes esittää, haha :D Mustikka varsoo näillä näkymin heinäkuun puolessa välissä. Koko kesälle siis varsojaaa...!Vielä väreihin palatakseni. Jokaisesta yhdistelmästä voi syntyä rautias, ruunikko tai musta varsa, Saran kohdalla myös kimo on mahdollinen. Todennäköisyys saada musta tai ruunikko kasvaa jos A) Rautias tamma kantaa agoutia, B) Isäori on homotsygootti musta (varsat aina vähintään ruunikoita), C) Molemmat vanhemmat ovat mustia/ruunikoita.
Kuitenkin tämä on vain todennäköisyyttä ja geenit myös useamman polven takaa voivat määritellä värin.

Väreistä ei tällä kertaa enempää, viime vuoden joulukalenterissa olen avannut enemmänkin tätä suomenhevosten väriasiaa ja värien periytymistä.


Jos innokkuutta löytyy niin voinen tehdä uuden väripostauksen? Odotatko jo ensi kesää ja varsoja?

6 kommenttia

 1. Täysin erisukuinenhan ei Taranis ole, Vieteri oli sillä jossain 5. tai 6. polvessa. Hieno ori kyllä ehdottomasti :) Kivoja yhdistelmiä ja mietteitä niistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, siellähän se Vieteri 6. polvessa lymyili! Kiitos! Mutta onneksi niin kaukana eikä ole linjattu useampaan kertaan, joten ehdottomasti ori on erittäin tärkeä jalostukselle. Oletko lukenut luukun kuusi? Siellä on lisää mietteitä jalostuksesta ja sen kehittämisestä :)

   Poista
  2. Juu eipä se yksi Vieteri noin kaukana mitään tee, oria vain on erisukuiseksi mainostettu niin se tuntuu tulevan monelle yllätyksenä (ja onhan se jos käytetään "neljän polven määritelmää"). Luukku 6 on myös luettu, sinulla on oikein hyvä ote sh-jalostuksen nykypäivän ilmiöihin ja ongelmiin :)

   Poista
  3. Voi, kiitos tosi paljon kommentistasi! Ihan tässä melkein punastuu :') On tosi kiva kuulla ulkopuoliselta että homma on itselläni suht hyvin hanskassa ja asiat on tiedostettu. Koko ajan pyrinkin itseäni sivistämään lisää tämän ihanan rodun puitteissa ja kehittymään eteenpäin. En vielä paljasta mitä, mutta keväällä tulee otettua taas yksi askel lisää jalostajan uralla ;)

   Poista
 2. Oi, varsoja tulossa taas! Ompas kiva päästä taas odottelemaan ja jännittämään ruudun tältä puolelta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsat... Kun ilman et osaa olla ja kun yksi ei riitä... :D

   Poista

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.