keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Luukku #21 - Paljonko maksaa?Ohoy täältä sairasvuoteelta. Pari luukkua on jäänyt välistä koska kuumetauti jyllää edelleen eikä koneella ole jaksanut istua kuin pakollisen lyhyen ajan. Kahden luukun puuttuminen ärsyttää todennäköisesti enemmän minua kuin muita mutta no, katsotaan teenkö niiden tilalle mitään korvaavaa vai mennäänkö näillä.


Nyt näillä kuumeisilla aivoillani esittelen teille kuinka paljon maksaa pitää hevosia kotona. Jos joku on siis koskaan miettinyt tällaista niin nytpä sen saatte tietää!
Tallivuokra: 0e/kk

Loogisestikin tallivuokraan ei mene yhtään euron euroa kuussa, mutta sen sijaan jos ajatellaan tätä kohtaa tallin korjaus- ja remontointitöinä per kuukausi, niin sanoisinko että noin 50-70euroa menee kuukaudessa siihen kun keksitään aina korjata jotain tai lisätä jotain. Nytkin ollaan rakentamassa yhden liukuoven tilalle normaalia ovea ja ollaan paranneltu vesikuppien sulatusjärjestelmää. Aina kaikkea pientä kivaa korjauspuolta löytyy!Kuivikkeet: 130e/kk

Meillä on kuivikkeena tällä hetkellä purua. Jos joskus hevosia on 4 tai vähemmän niin vaihdan kokonaan hamppuun. Tämä todennäköisyys taas on varsin kaukana joten uskotellaan että pitäydyn puruissa vielä hyvin kauan. Puru haetaan noin 10 kilometrin päästä meijeriltä joten ylimääräisiä polttoainekuluja ei juuri tule. Ostan aina kerralla yhden lavallisen (18kpl/20-25kg) paaleja. Ne kestävät aika tarkkaan kuukauden jos tarkasti käyttää purua ja siivoaa niin ettei purua suotta mene lannan mukana lantalaan.
Rehut: 150-200e/kk

Rehut on yksi suuri kuluerä, ja tällä hetkellä rehuihin menee se noin 150 euroa kuukaudessa, välillä 200 euroa jos tilaan samalla kivennäiset. Hevoset syövät meillä Eggersmannia ja Marstallia jotka tilaan suoraan Saksasta. Ensi kesänä kun meillä on 3 imettävää tammaa niin otan siihen rinnalle luultavasti jonkin kotimaisen lysiinipitoisen rehun ettei mene aivan hävyttömän kalliiksi rehutilaukset ulkomailta.


Eläinlääkärikulut: 200e/kk

Yleisesti ottaen eläinlääkäriä ei joka kuussa tarvita mutta näistä kullanmuruista ei mene koskaan tietämään. Harvoin sattuu mitään mutta kun sattuu niin sitten sitä kuvetta saakin kaivaa. Tähän laitoin summaksi kuitenkin 200 euroa koska on mahdotonta määritellä kuinka paljon loppuviimeissä kuukaudessa menee eläinlääkintäkuluihin koska on kuukausia jolloin rahaa ei mene lääkintään yhtään. On helpompaa ajatella että jakaa tasaisesti tuon 200 euroa joka kuukaudelle vuodesta, se on varmasti lähempänä totuutta :)


Koulutus- ja valmennuskustannukset: 100e/kk

Olen nyt vähentänyt valmennuksissa käyntiä kun raha on ollut tiukilla kaikenmaailman ylimääräisten ihkupihku-laskujen muodossa. Suurinpiirtein satasella kuussa on pärjätty jos on käynyt maneesilla itseksiään menemässä tai valmentautumassa.
Varustehankinnat: 0-100e/kk

Harakka täältä hei. Valitettavasti melkein joka kuukausi tulee ostettua jotain enemmän tai vähemmän tarpeellista. Nyt yritän hieman ryhdistäytyä ja yrittää säästää rahaa ensi vuonna. Saa nähdä miten käy..! Tämä on melkein niitä ainoita asioita mistä pystyy nipistämään, joten pakko yrittää hillitä itseään ja shoppailuhimoaan :PYhteensä rahaa kuluu kuukaudessa hevosiin 600-700e/kk. Aika paljon, eikös? Ja nämä kuitenkin asuvat kotona! Okei, on otettava huomioon että puhun nyt kymmenen hevosen elättämisestä kotona kun tuolla samalla rahasummalla saisi vasta täysihoitopaikan maneesitallilta :') Tämä on niitä kuuluisia valintoja!


Rahaa saa aina palamaan hevosiin olivatpa ne sitten kotona tai muualla. Kallis elämäntapa :)

5 kommenttia

 1. Vertailu kohteeksi talli jossa kaksi hevosta ja poni.

  Tallivuokra (tms.): 0-50€, sisältää korjaukset, sähkö ja muut sellaset.

  Kuivikkeet: 0€, purua käytetään ja tulee sedän puuverstaalta

  Heinät: 80€, syötetään kuivaheinää pyöröistä

  Rehut: 30€, builder mix +kivennäinen n. 25 euroa?

  Ell kulut: 0-80€, harvemmin tarvinnu käydä mut matolääkkeet maksaa.

  Koulutus ja varuste hankinta kuluja en viitti laskee ku ei niit oikeestaan oo meillä :D

  Eli yhteensä: 265€ mut usein mennään semmosella 150-200€/kk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en alkanut laskemaan heinäkuluja kun suurin osa on kuitenkin omalta vuokrapellolta ja työllä maksettu. 3kk ajan pakko ostaa heinät mutta en taas tiedä paalihintoja niin vaikea arvioida sitä tähän. Ja tottakai kun kevättä kohden mennään niin pyöröä ei tarvitse ihan niin paljon syöttää kun pääsevät sitten laitsalle.

   Näitä on aina veikeä vertailla! Enkä kehtaa edes ajatella miten ihanan halvalla pääsisi jos olisi vaan se 2 pollea pihassa :D Ei sitä osaa olla edes niin vähällä hevosmäärällä!

   Poista
 2. Tosi mielenkiintoinen postaus! :)

  VastaaPoista
 3. Pikku ponitalli:

  Heinät omasta pellosta, tekokustannuksia (polttoaineet) vähän. Osa myyntiin, joka kattaa tekokustannukset ja jää vähän plussalle. Ostoheinä tekisi noin 100-150e/kk (meillä pikkupaaleja).

  Rehut noin 40e/kk sis kivennäinen, mysli, lisäravinteet. Ponit pärjää "pyhällä hengellä" :P

  Kuivikkeet 0e, saatu hakupalkalla. Nyt pitäisi kehitellä plan b kun menee purusuoni tukkoon... Saa laskea varmaan 100e/kk jos täytyy ostaa kaikki kaupasta.

  Vuolut 0e, hoidan itse. Ulkopuoliselle menisi noin 300e luokkaa vuodessa, kengässä oleviin enemmän. Nykyiset pärjää ilman kenkiä.

  Eläinlääkäri ~300e/vuosi sisältäen rokotukset, raspaukset, madotukset. Luojan kiitos ei ole sattunut mitään vakavampaa *koputtaa puuta*. Jokaista ei edes raspata vuosittain vaan mennään tarpeen mukaan joka kanssa säästää kuluissa.

  Varustehankinnat 0-50e/kk, aika vähän tulee hankittua nykyään mitään.

  Näyttelykulut 20-100e/vuosi + polttoaineet, ei olla kovin ahkeria kävijöitä.

  Muut kulut (aitatarvikkeet, uudet ruokinta-astiat yms.) noin 100e vuodessa, aina hajoaa jotain tai täytyy rakentaa uutta aidanpätkää. Meillä on ollut myös pari varsomista joka kasvattaa heti kuluja lisäruokinnan, astutus- ja varsomismaksujen sekä tunnistuskulujen muodossa.

  Päälle vakuutukset, sähkö, vesi ja kuljetuskalusto (traikun vakuutus, katsastus).

  Kuluihin pystyy paljon vaikuttamaan omalla työllä ja vaivannäöllä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en edes muistanut kengityskuluja..! Oh well, laho pää kesät talvet... Mutta pistän osan kyllä myös flunssan piikkiin! :P

   Poista

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.