maanantai 5. joulukuuta 2016

Luukku #5 - What the Welshpony?

Tämän päivän luukusta paljastuu tietoisku welshponeihin ja niiden eri sektioihin liittyen! Jos welsh on rotuna hieman tuntemattomampi niin suosittelen lukaisemaan tämän postauksen! :)

Kuva / Linnea Huilla


Walesissa on vaeltanut villiponilaumoja tiettävästi jo aikaiselta pronssikaudelta asti. Nykyisen welshponin tyyppi on kuitenkin muotoutunut 400 vuoden aikana 1100-1500 lukujen välillä. Rodun jalostukseen käytettiin tuolloin arabioriita ja espanjalaisia oriita joista myös andalusianhevonen polveutuu. Andalusianhevosen esivanhempien ja walesilaisen ponin risteytyksestä syntyi welsh cob, Powish horse, paikallisen Powys-kylän mukaan nimettynä.

1500-luvun alkupuolella walesinponista tuli melkein pala historiaa kun kuningas Henrik VIII määräsi kaikki alle 140-senttiset oriit lopetettavaksi "mitättöminä" ja "hyödyttöminä elukoina." Kuusi vuotta myöhemmin sama laki koski kaikkia alle 150-senttisiä oriita. Welshponi kuitenkin pelastui joidenkin yksilöiden karattua karuille Walesin nummille josta niitä alettiin pyydystämään vasta 1600-luvun puolella suurena hupina.

Vuosi 1901 on myös rodun syntyhistorian kannalta merkittävä sillä tuolloin perustettiin The Welsh Pony and Cob Association, ponien kantakirja. Kantakirja oli alussa jaettu vain A-poneihin ja B-poneihin (maksimissaan 137cm säkäkorkeudeltaan olevat ponit) mutta myöhemmin ponista kehiteltiin ratsumaisempi versio, welsh cob, C-sektio.A-sektio

A-sektio on ponien sektioista se vanhin ja alkuperäisin. Säkäkorkeus ei saa ylittää 122 senttimetriä. Poni on yleensä helppo tunnistaa jo silkasta yleisilmeestä; eloisasta katseesta, vahvasta egosta ja ponimaisesta pilkkeestä suurissa, ilmeikkäissä silmissä. Pää on suora tai kovera, korvat pienet ja hyvin sirot. Ponilla kuuluu olla syvä ja voimakas, vahva runko ja lanne, irtonaiset ja suorat liikkeet joissa polvet ja kintereet taipuvat ja koukistuvat paljon.B-sektio

B-sektio on käytännössä katsoen A-sektio, mutta siitä on jalostettu enemmän ratsuponimaisempi. Runko on kevyempi ja olomuoto muutenkin enemmän kilpaponin. B-sektion ponista tulee kuitenkin näkyä selvä welsh-leima. Poni liikkuu yleensä hyvässä luontaisessa tasapainossa ja niillä on luontaista hyppykykyä. Säkäkorkeus ei saa ylittää 137,2 senttimetriä.

C-sektio

D-sektio

Sektiot C ja D

Welsh cob jaetaan säkäkorkeutensa puolesta kahteen sektioon joista C-sektion ponit eivät saa ylittää 137,2 senttimetriä kun taas D-sektion ponien kuuluu olla vähintään 137,3 senttimetrisiä. D-sektion poneilla ei ole ylärajaa kokonsa suhteen joten ne voivat hyvin olla myös hevoskokoisia. Cob on perusolemukseltaan kestävä, notkea ja voimakas jolla on ilmeikäs pää ja sopusuhtaiset korvat ja suuret silmät. Ponileiman on oltava selkeä. Se liikkuu koko kropastaan, etujalan on venyttävä lavasta suoraan eteen niin pitkälle kuin pystyy jokaisessa askellajissa. Etenkin ravissa takajalkojen tulee työntää voimakkaasti.


Welsh part-bred

Part-bred -poni saadaan aikaan kun yhdistetään welsh ja puoliverinen, ajatuksena maksimoida kyvykäs kilpaponi moneen käyttöön. Part-bredissä on oltava aina vähintään 12,5% welsh-verta, eikä ole väliä tuleeko se isän vai emän puolelta. Tyypiltään ponin tulee olla elegantti ja ponileiman olisi hyvä säilyä. Askellajien on oltava irtonaiset, matkaavoittavat ja tahdikkaat, kuitenkaan ravissa voimakas polven nosto ei ole toivottavaa. Koolle ei ole asetettu rajoituksia, part-bred ponit ovat alle 148 senttimetrisiä ja part-bred hevoset taas yli tämän.


Welshponi on ihanteellinen ratsu-ja ajoponi sen liikkeiden, kyvykkyyden ja rohkean luonteensa puolesta. Se sopii oivallisesti koko perheelle yhteiseksi harrastusponiksi tai intohimoisemmalle kilpailijalle kilpaponiksi. Welsh on kestävä, voimakas ja kaunis rotu  joka hurmaa kauniilla ulkomuodollaan ja upeilla liikkeillään mutta myös eloisalla ja ulospäinsuuntautuneella luonteellaan.


Mitä tykkäsit postauksesta? Opitko mitään uutta? Jaa tuntemuksesi kommenttikenttään!

2 kommenttia

  1. Erittäin hyvä postaus jokaiselta kantilta katsottuna! Opin paljon uutta, kun en ole tähän rotuun sen enempiä tutustunut. Sait myös uuden lukijan! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hienoa että opit jotain uutta ja että tykkäsit postauksesta! :) Kävin liittymässä takaisin blogiisi~

      Poista

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.