sunnuntai 29. tammikuuta 2017

167. Enemmän jalkaa, vähemmän kättäSepä olikin kouluvalmennuksen teemana. Ja hiton vaikea teema onkin. Ei sisäistämisen kannalta niinkään vaan nimenomaan sen toteutuksen kannalta. Aivot tietävät että naputa jalalla nopeasti, jalka ei tottele. Spagetilla on oma elämä polvesta alaspäin.


Tänään edettiin taas valmennuksessa askelta pidemmälle. Vanhat tutut teemat ovat edelleen mukana, enemmän ulkoapuja ja vähemmän sisältä, erityisesti vähemmän sisäohjaa. Kunnon aivojumppaa mulle! Nyt on vain pakko kirjoittaa muistiin mitä valmennuksessa tehtiin kun vielä muistan, joten anteeksi jos tämä postaus on hieman kömpelö ranskalaisten viivojen takia.KÄYNNISSÄ


- Älä vedä sisältä. Tasapainota ulko-ohjan puolipidätteellä.
- Käännä ulkopohkeesta, pehmeä asetus sisään. Kun etujalat on otettu ympyrän ns "sisään" niin taivuta sisäkylkeä. Säilytä asetus.
- Hevosen on seurattava sisäohjaa jos taputat ulkokädellä.
- Älä anna vaappua, älä välitä jos heiluu pään kanssa. Rytmitä käynti. Riittävän lyhyet askeleet, riittävästi energiaa takaa.
- Jos käynti hyytyy niin sulje ulkopohje melko edessä kiinni hevoseen -> pitäisi reagoida takajaloista eteenpäin.
- Erityisesti oikeassa kierroksessa: käännä ulkoavuilla lavat sisään. Sisäpohje pyytää takaosaa ULOS. Suora kaula, asetus hieman sisällä, älä vedä sisältä.

RAVISSA

- Ratsasta ulkopohkeesta riittävän rytmikäs ravi. Ulko-ohja tasapainottaa, sisäpohje taivuttaa kuten käynnissäkin.
- Etujalat ympyrän sisäpuolelle.
- Jumppa: ensin on päästävä lyhyemmille askelille jotta tasapaino löytyy (ei vaapu ja huoju). Tasapaino: ulko-ohjan puolipidätteet, käännä ulkonta, sisäohjaa seuraten. Kun tasapainossa, niin ratsasta sisäpohkeella ravi suuremmaksi, ulkopohkeella aktivoi takajalkoja. Nitan on vaikeampi pidentää kuin lyhentää, joten kun huojuminen alkaa suuremmassa ravissa, ota pienemmille askelille.
- Oikeassa kierroksessa: ehdoton suoruus, asetus sisällä, taipuu sisäkyljestä, seuraa sisäohjaa. Jos poikittaa takaosaa sisään niin käännä lapoja sisään takaosan edelle.LAUKASSA

- Vasemmassa laukassa kaatuu sisään. Ratkaisu: aseta hetkittäin ulos ja käännä nopealla ulkopohkeella. Älä vedä sisältä, vieläkään.
- Perse penkkiin!
- Sisäpohje tekee koko ajan ns "uutta laukannostoa" -> rytmittää, pitää laukan yllä, kokoaa
- Oikeaan kierrokseen veltot laukannostot, raippa ulkokädessä, "sulje" hevonen pohkeen ja raipan väliin -> aktiivinen nosto
- Älä anna juosta ennen nostoa. Pyydä aktiiviset askeleet ulkopohkeella.
- Käännä käännä käännä ulkonta! Sisäohja ei vedä!


Siinäpä se pähkinänkuoressa. Ja tähän pähkinänkuoreen joudun varmasti palaamaan moooonta kertaa vuoden aikana! Nita kun olisi mielellään vähän hidas ja pitkä ja laahaisi takajalkoja, niin näillä vinkeillä sen on pakko ottaa kroppansa haltuun, suoristua ja polkea takaa. Huhhuh! No, vuoden päästä nähdään taas missä ollaan. Eteenpäin ollaan kuitenkin päästy jo paljon vaikka se ei aina siltä tunnukaan. Hiljaa hyvä tulee :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.