maanantai 6. helmikuuta 2017

172. Näyttelytuomareiden koulutuspäiväNyt olisi aika turinoida vähän lauantain Teivon T76-finaalien yhteydessä pidetystä Hippoksen näyttelytuomareiden koulutuspäivästä johon pääsin itsekin osallistumaan. Mut on hyväksytty tämän vuoden alussa Hippoksen tuomarikokelaaksi eli tämä tarkoittaa sitä että tämä vuosi tullaankin juoksemaan näyttelyissä opettelemassa tuomarointia! Ihan huippua koska tästä olen haaveillut ihan älyttömän kauan ja nyt tämäkin unelma pääsee toteutukseen! :) Kirjoittelen vähän myöhemmin siitä mitä vaaditaan tuomarikokelaaksi pääsemiseen ja vaatimuksista ja edellytyksistä viralliseksi tuomariksi pääsemiseen.


Päivähän lähti omalla kohdalla käyntiin herätyksellä suloisesti kello kolmelta yöllä, sillä viideltä piti olla Mikkelissä. Siitä matka jatkui tiiviissä tunnelmissa kimppakyydillä Tampereen Teivoon jossa piti olla paikalla klo 9. Meidän poppoo koostui kolmesta tuomarista ja kahdesta tuomarikokelaasta ja me oltiinkin paikalla hyvissä ajoin, vähän puoli yhdeksän jälkeen. Saatiin rauhassa etsiä vip-katsomosta hyvät paikat itsellemme koulutusta varten.Luennot alkoivat hevosten jalka-asentoja pohtimalla, näistä meille luennoi eläinlääkäri Meeri Rantanen. Esitys oli kylläkin melko suppea eikä siinä tullut esiin mitään uutta tahi ihmeellistä, vaikka kuvat hyviä olivatkin. Jalka-asentojen katsomisessa olisi voinut olla vaikkapa pari oikeaa hevosta, sillätavalla virheasennot olisivat tulleet paremmin ilmi.
Jalka-asennoissa nousi kuitenkin esiin se, että ne ovat usein perinnöllisiä ja tammojen rakenne on tärkeämpää kuin orin. Rakennevirheet ovat varoitussignaaleja ja ne on huomioitava hevosen treenauksessa ja hoidossa, koska eri asentovirheet kipeyttävät hevosta eri paikoista. Takajalkojen virheet eivät ole niin merkittäviä kuin etujalkojen koska etujalkojen päällä on suurin osa hevosen ruumiinpainosta. Kaviorustonluutuma on myös yleisempi tammoilla kuin oreilla eikä tällaisia hevosia suositella jalostukseen käytettäväksi koska niiden perinnöllisyysaste on suuri.

Hevosen hampaista kertova luento oli todella mielenkiintoinen ja siellä tuli uutta informaatiota ja rutosti! Eläinlääkäri Inka Tuominen piti kyllä ihan pirun hyvän luennon aiheesta, hatunnosto hänelle! Hammasluennossa käytiin läpi purentaa ja sen virheitä sekä erilaisia hammassairauksia ja niistä aiheutuvia oireita ja ongelmia. Luennon aikana nähtiin myös ihan kamalia kuvia mm. karieksen syövyttämästä hampaasta ja pahasta periodontiitista joka taas on hammasrakenteiden tulehdus. Hoitamattomana hammasvaivat voivat siis olla todella vakavia!
Erityisesti Inka tähdensi sitä että hevosen suuhun olisi hyvä katsoa säännöllisesti, varsinkin nuorten jotta niiden purentaa voidaan vielä korjata. Virhepurenta aiheuttaa loogisesti ongelmia hevosen suuhun. Mm. seuraavanlaisissa oireissa olisi hyvä kääntyä hyvän hampaisiin perehtyneen eläinlääkärin apuun; toispuoleinen ohjaan painaminen, alentunut suorituskyky, henki haisee, toispuoleinen sierainvuoto, rehun tiputtelu ja pään turvotus.

Harri Koivunen (ravivalmentaja) puheli seuraavaksi omista mieltymyksistään ja siitä mitä hän katsoo valitessaan itselleen tai asiakkaalleen ravihevosta. Tästä ei nyt mitään uusia ahaa-elämyksiä tullut, vaikkakin jälkijunassa sitten keksinkin pari kysymystä mitkä olisin voinut Harrille tai jollekin eläinlääkäreistä esittää.

Tyyppipisteen 6 saanut Pirren Petra Lappeen tamma- ja varsanäyttelyssä lokakuussa 2010

Sitten oli vuorossa mun ehdottomasti lemppariaihe, eli tammojen pisteytyksestä ja niiden eroista kertova juttu! Jenni Timlin (Kymen-Karjalan Hevosjalostusliiton tuomaripuheenjohtaja) oli koonnut todella hyviä kuvia saman tyyppipisteen arvoisista hevosista jotka olivat aivan erilaisia. Eli yksi piste voi pitää sisällään täysin erilaisia hevosia joilla on aivan päinvastainen rakenne, mutta sama piste tyypistä. Ymmärsiköhän joku? :D
Tässä jutussa käytiin läpi siis hevosia jokaisesta pisteluokasta (4-10) mutta tietenkään joka arvostelutyypissä ei välttämättä ollut huonoimman tai parhaimman pisteen saaneita hevosia. Huonoimmat tyyppipisteet olivat ratsusuunnan 5,5 ja kaikissa muissa huonoin numero oli arvosana 6.
Tässä siis keskusteltiin tammojen rakenne-eroista ja siitä minkä takia kyseinen hevonen on saanut sellaisen pisteytyksen tyypistä. Tämä avasi ainakin omia silmiäni ja auttoi hahmottamaan todella paljon erilaisten hevosten ongelmia! Pahaksi onneksi rakas Petu oli päässyt myös ratsusuunnan tyyppiä edustamaan tyyppipisteellään 6 :D Vitsi miten nauratti nähdä oma hevonen diakuvassa! Kuvat olivat siis jalostusarvostelluista tammoista. Suomenhevosista käytiin läpi kaikki arvostelusuunnat ja myös lämminverisiä käytiin vähän läpi.

Lopuksi meille kerrattiin tuomarietiikkaa ja mihin asioihin tänä vuonna on syytä kiinnittää huomiota palautteiden perusteella. Luentojen jälkeen syötiin lounasta ja sen jälkeen käytiin vähän Hevarin heppatarvikebussilla katsastamassa tuotteita. Itse en löytänyt sieltä mitään, tällä kertaa! Sen jälkeen palattiin vip-loungeen ja katseltiin raveja ja juteltiin mistäpäs muustakaan kuin hevosista ja jalostuksesta! :D Kotimatkalle lähdettiin neljän maissa ja matka sujui rattoisasti hevosista jutellessa. Entuudestaan en tuntenut kuin yhden tuomarin, meilläkin mätsäreissä tuomaroineen naisen, mutta miten se onkin että hevoset ja rakkaus niihin yhdistävät! Reissu oli aivan huippu ja todella antoisa, nyt pitääkin mennä tsiigailemaan omien hevosten jalka-asentoja ja opettelemaan että millä on sivuttaissiirtymää ja millä on hajavarpaat ;)


Tänä vuonna siis luvassa enemmänkin näyttely- ja kasvatusasiaa, toivottavasti jaksatte lukea näitä postauksia :D Eihän sille minkään voi kun on kasvatukseen hurahtanut...

Legendat: Kurssi 1165 ja Murto 2306

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.