sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

185. Teemana aseta, taivuta, suorista, myötää!

Toisinsanoen Annan tunneista vähän tarinointia luvassa! Nita piti torstaina kävelypäivän, kävelytin sitä vähän maasta käsin jotta se jaksaa 2 pv valmennuksissa. Perjantaina se olikin sopivan energinen vaikka kiimanpoikanen vähän vei parhainta terää siitä pois.Hommat aloitettiin keskiympyrällä ensin käynnissä. Hevoset piti vaan saada asettumaan sisään ja taipumaan sisäkyljestä. Nitan piti olla lyhyillä askelilla etupäästä jotta se pääsisi taipumaan kylkikaaresta. Ja mun piti olla sisäpohkeella nopeana vaatimassa sitä taivutusta sieltä. Ulkojalka ja ulko-ohja huolehtivat riittävästä suoruudesta. Kun tämä onnistui käynnissä niin jatkettiin ravissa samalla ajatuksella mutta touhuun lisättiin myös ympyrän suurentaminen ja pienentäminen. Ensin ympyrää suurennettiin hieman, ilman että hevoset kiihdyttivät vauhtia tai karkasivat pidemmille askelille. Sen jälkeen ympyrää pienennettiin ja taivutusta sai olla hieman enemmän. Nita teki tämän kaiken tosi hyvin molempiin suuntiin! Se reagoi heti pohkeeseen ja tuntui muutenkin pehmeältä kyljistä.
Ympyrän pienentämisen jälkeen ympyrää taas suurenneettiin ja siitä suoristettiin hevonen ja nostettiin laukka.

Vasen laukka oli ensin työstövuorossa ja se oli jotenkin todella vaikea Nitalle. Laukka oli isoa ja helposti kaahottavaa eikä puolipidätteet menneet millään perille. Itsekin istui tökötin jäykkänä kuin tikku paskassa enkä päässyt vaikuttamaan hevoseen sitten yhtään. Äst! Oikeaan laukkaan löysin kuitenkin kivasti rentoutta ja sitä oikeaa tekemisen makua ja kokeilin myöhemmin uudestaan vasempaan ja sekin oli jo vähän parempi.

Laukkaamisen jälkeen hevosten annettiin kävellä hetki ja sitten alettiin tekemään pohkeenväistöjä pituushalkaisijalta kohti uraa. Nita teki väistöä tosi hienosti heti kun sain jalan riittävän nopeaksi ja puolipidätteen läpi. Mitään pitkää pätkäähän sen kanssa ei voi vielä tehdä mutta homman nimi menikin niin että 2-4 askelta väistöä - suoristus - väistöä. Väistöjen avulla Nita suoristui myös suoralla uralla ja se tuli liikkuvaisemmaksi lanneselästään. Loppuraveissa mulla olikin alla tosi tyytyväinen, pyöreästi ja suorana liikkuva hevonen. Nita tuntui tosi hyvältä selkään :) Lopussa sai kuitenkin olla tarkkana että se ei peräänannon ja muodon myötä tule liian hitaaksi rytmistä ja takajaloista.


Lauantaina aloitettiin hommat taas keskiympyrällä, mutta tällä kertaa vaihdeltiin asetusta sisään ja ulos. Onneksi Nitan kanssa olen tehnyt tätä aika paljonkin joten sille tehtävä ei tuottanut ongelmia, reitti säilyi hienosti samana ja asetus ulos oli tasainen ja hyvä. Oikeassa kierroksessa se vain ajoittain meinasi mennä vähän pötkelöksi, puolipidäte ei meinannut mennä läpi ja sitä kautta ulkopohje meinasi jäädä tehottomaksi mutta kun tein pari kertaa vähän napakamman pidätteen ja annoin tosi nopeasti pohjetta ulkonta niin asia korjaantui.

Nita oli lauantaina kuitenkin selvästi väsyneempi mitä perjantaina ja sellainen eräänlainen hohdokkuus oli sen liikkeistä ja liikkumisesta poissa. Se oli vähän semmonen tasapaksu taapertaja :D Toisaalta ihan hyvä, koska rytmi säilyi sillä nyt aikalailla samana koko ajan. Verryteltiin parin noston verran laukkaa ympyrällä ja se sujui vasemmallekin jo vähän paremmin. Suurin ongelma kun siinä laukassa on edelleenkin tämä satulan päällä keikkuva osa...

Verryttelyn jälkeen siirryttiin pääty-ympyrälle jossa oli kaksi puomia vastakkaisilla sivuilla. Tehtävänä oli mennä harjoitusravia ympyrällä, säilyttää hyvä rytmi, asettaa ja taivuttaa hieman enemmän mitä keskiympyrällä ja sitten nostaa toisen puomin jälkeen pitkää sivua kohden laukka. Laukassa mentiin koko maneesi ympäri, pitkillä sivuilla huolellisesti suoristaen. Päätyyn tultua takaisin raviin ja ympyrälle ja uudestaan laukannosto.

Tätä tehtiin molempiin suuntiin ja Nita oli yllätyksekseni melko suora kun laukkasin sillä eteen! Tosi tarkkana sai olla ettei se pidentänyt liikaa laukkaa, puolipidätteitä sai tehdä tosi monta että se kesti kuulolla. Kulmissa sain sen pari kertaa taipumaan tosi mageen tuntuisesti joten ehkäpä ne laukan salat alkavat tästä hiljalleen aueta..! Loppuverryttelynä meidän piti mennä suoraa uraa pitkin ja asettaa hevosia sisään. Nitan kanssa meinasi taas olla vähän painimista, se jäi mielellään vempuilemaan ulkolavan kanssa (liukumaan siis ulos) ja se ei oikein tahtonut taipua sisälle. Siirryin harjoitusraviin jotta voisin käyttää pohkeita nopeammassa rytmissä mitä keventäessä (en oikein vielä osaa keventäessä käyttää nopeaa jalkaa...) ja homma sujuikin paremmin pienen ulosasettelun jälkeen.

Nita tuntui siis aika kivalta myös lauantaina mutta ihan niin pyöreäksi en saanut sitä mitä se perjantaina liikkui. Tosi hyvää jumppaa kuitenkin molemmat päivät ja nyt tuntuu että sain ihan uuden tuntuman Nitaan ja sen ratsastamiseen! Kun viime kerralla ei mikään meinannut oikein sujua niin tällä kertaa sujui sitten senkin edestä :) Kyllä ne Annan opit alkavat vähitellen mennä päähän..!


Parempia kuvia ei valitettavasti ole koska iskä on vähän laiska kuvaaja eikä parhaimmista hetkistä ole ollenkaan kuvia. Sääli :(


Tänään Nitalle tulee vuokraajakokelas joka voisi käydä sillä aina kerran viikkoon maastossa jos itse olen kiinni töiden parissa! Jännää! Katsotaan mitä siis tänään tehdään, siitä vähän riippuu mitä huomenna teen sen kanssa. Ensi viikolla yritän käydä taas itsenäisesti treenailemassa maneesilla, koska kyllä näistä onnistuneista valmennuksista tulee jotenkin semmoinen himo oppia ja osata lisää :)

Että semmoiset treenit tällä kertaa! Ensi kerralla kun Anna tulee tänne niin lupasin laittaa hänet hyppäämään Nitalla - o'ou! >;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.