tiistai 12. joulukuuta 2017

Luukku 12 - Lupsakat lumitreenit

Täältä Joensuusta löytyy kyllä lunta, mutta kertaakaan en ole päässyt lumen aikana maastoon tahi kentälle edes. Joten otsikko on siinä mielessä hieman hämäävä, koska eihän tässä tämänpäiväisessä luukussa ole kyse lumessa treenaamisesta. Ainakaan kokonaan.

Seuraavaksi tahdon kertoa vähän Nitan puomitreeneistä ja miettiä lisää hyviä tehtäviä hevoselleni. Ja ehkä kosketetaan vähän tuota "lumi" -teemaakin.

Petun kanssa vuonna 2012 ottamassa pellolla vauhtia

Nitan kanssa ollaan tosiaan päästy jo tekemään vähän puomeja. Hypättykin jo olisi, mutta puomeilla havaitut ongelmat on saatava korjattua ensin ennenkuin esteille mennään. Tai tämä on ainakin minun mielipiteeni asiasta. En tahtoisi vahvistaa Nitan heikkouksia hyppäämällä, kun niitä voisi korjata jo puomeilla.
Se on ollut nyt tosi hidas pohkeelle ja lisäksi Nita valuu helposti vinoksi useamman puomin linjoilla. Hitaus jalkaan plus vinous... Ei kauhean helppoa siis korjata! Hitaus on nyt tullut vasta pari viikkoa sitten, joten se voi olla jokin kehitysvaihe (meinaa suoristua > jarruttaa koska joutuu miettimään) tai sitten se on kipeä jostain. Jos rahaa saisin niin veisin klinikalle tsekattavaksi...


Joka tapauksessa, olen miettinyt vähän hyviä treenejä Nitan pään menoksi joita aletaan toteuttamaan sitten vuodenvaihteessa kun palaan takaisin joululomalta. Nyt kuitenkin niihin treeniajatuksiin!


LUMI
Hangessa treenaaminen parantaa hevosen motoriikkaa ja se joutuu voimailemaan jo viiden sentin lumessa. Siis jo ihan lumisella kentällä ratsastus kehittää hevosen voimaa, puhumattakaan hangessa menosta! Lumessa treenailussa pitääkin muistaa kohtuus koska siinä kipeytyy nopeasti hevonen kuin myös ratsastaja. Viiden-kymmenen sentin hangessa voi treenailla useamminkin, mutta pellolla jossa on vaikka 30cm lunta ei kannata välttämättä joka päivä hölkätä.
Nitan kanssa tavoitteena olisi yrittää mennä enemmän kentällä ja maastossa jotta ei aivan häviä tuo kosketuspinta tähänkin elementtiin. Iso hevonen kaipaa paljon voimaa!

Hontsan kanssa vuonna 2014 lumisella kentällä estetreeneissä


PUOMITREENI 1
Ympyrällä on neljä puomia tasaisin välein, ilmansuuntien mukaan. Puomien yli ratsastetaan käynnissä, ravissa ja voi mennä myös laukassa. Tavoitteena ylittää puomit keskeltä ja piirtää täydellisen pyöreää ympyrää. Hevosen on taivuttava pehmeästi sisäkyljestä ja käännyttävä rehellisesti ulkopohkeesta. Pehmeä tuntuma. Hevonen ei saa kaatua sisään.


PUOMITREENI 2
Suoralla linjalla on noin 12-16 metrin välillä kahdet ravipuomit jossa vähintään 3 puomia. Tavoitteena ylittää puomit suoralla hevosella ja säilyttää hevonen suorana myös puomien välissä. Kun linja sujuu käynnissä ja ravissa, niin puomien välissä voi alkaa tekemään siirtymiä. Käynnistä raviin ja toiset puomit ravissa, tai ravista käyntiin ja takaisin raviin.
Kun tehtävä sujuu mallikkaasti, voi toisen puomirivistön muuttaa vain yhdeksi puomiksi tai puomikasaksi. Tehtävää voi tehdä kahdesta suunnasta, tulla ensin ravipuomit ja siirtyä sitten laukkaan ja laukata yhden puomin yli, tai voi ensin laukata yhden puomin yli ja sitten siirtää raviin ja ylittää ravipuomit.
Hevosen on oltava suora ja nopea avuille siirtymisissä.

3v Nita treenaamassa puomeja


PUOMITREENI 3
Suoralla linjalla on vähintään 4 puomia, joiden toinen pää on kohotettu kavalettipalan tai estetolpan avulla noin 30cm korkeudelle. Tavoitteena on saada hevonen nostamaan jalkoja korkeammalle mikä lisää voimaa. Tehtävää voi modifioida muistuttamaan treenejä 1 tai 2. Kun hevonen ymmärtää astella korkeammalle, niin puomien korkeutta voi hiljalleen säätää yhä korkeammalle, mutta tällöin on tärkeää että ensin lähdetään varovaisesti liikkeelle yksittäisestä puomista linjalla, ei kokonaisesta linjasta korotettuja puomeja.


PUOMITREENI 4
Neljäs ja tällä erää viimeinen puomitreeni vaatii ratsastajalta ja ratsulta jo voimaa sekä hyvää peruskontrollia sekä ennenkaikkea tasapainoa. En suosittele tekemään tätä tehtävää ennenkuin ylläolevat perustehtävät sujuvat todella hyvin!
Suoralla linjalla on 4-6 puomia joiden väli on ensin standardi (noin 1 metri välissä, jokaisella hevosella standardi vaihtelee huom!). Puomit ravataan molemmista suunnista kerran-pari, ennenkuin avustaja lyhentää jokaisen puomin väliä 20-30cm, mikä tuntuu sopivalta. Puomeja lyhennetään niin lyhyeksi kuin ratsastaja saa hevosensa koottua, tämä kuitenkin vasta loppuvaiheessa, puomeja lyhennetään vähitellen. Puomit palautetaan normaalivälille ja ravataan yli, tämän jälkeen jumpataan hevosen ravia suuremmaksi pidentämällä puomien välimatkaa.
Tärkeää: hevosen on oltava suora ja hyvin avuilla. Kootun ravin on oltava hevoselle sopivaa, tahtirikot kertovat että sillä on vaikeuksia suoriutua tehtävästä. Pitkillä väleillä hevonen ei saa kiihdyttää vauhtia, vaan askeleen tulee pidentyä. Tässä tehtävässä on tärkeää muistaa kohtuus, tämä on todella raskas tehtävä hevoselle!

Tätä tehtävää voi tehdä kaikissa askellajeissa, käynnissä puomivälit ovat luonnostaan lyhyemmät, laukassa tehtävää voi tehdä kahdella yksittäisellä puomilla jotta väliin saadaan ratsastettua askel.Jokaista puomiharjoitusta voi vaikeuttaa menemällä ilman jalustimia ;)

Hontsan kanssa vuonna 2014 puomitreeneissä


Olivatko tuttuja tehtäviä? Mitä näistä haluaisit kokeilla kotosalla?

2 kommenttia

  1. Kiitoksia treeni vinkeistä! Just ollaan tuumittu erillaisia puomitreenejä Toipalle ja ainakin tää ympyrä otetaan uudeksi treeniksi! 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jiihaa! Ei muuta kuin ponilla pylly pyörimään! ;)

      Poista

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.