maanantai 18. joulukuuta 2017

Luukku 18 - R-r-ruoka-aika!Ruokinta-aiheinen postaus on ollut varmaan kaksi vuotta tarkoituksena tehdä mutta aina se on jäänyt tekemättä... Ehkä siksi koska koen ruokinnan jotenkin tylsäksi aiheena. Tai eihän se tylsä ole, hevosen ruokinta kun tuntuu olevan välillä rakettitiedettä ja aina siitä voi oppia jotain uutta.

Mutta tämä minun hevosten ruokinta. Se on tylsää. Uskokaa pois. Ja miten tähän on päädytty? Eli seuraavaksi syväluotaus omien hevosteni ruokinnan historiaan ja miten käsitykseni ruokinnasta ovat muuttuneet vuosien aikana!Vaihe 1
Tämä käsittää vuodet 2006-2008 kun Petu oli ratsastuskoululla ja sen ruokinta hoidettiin tallin puolesta. Aika pitkälti homma meni niin että tallinomistaja esitti mielipiteen että mitä olisi hyvä syöttää Petulle ja me päätettiin tehdäänkö niin vai ei. Ja yleensä tehtiin. Petu söi silloin pääasiassa kauraa ja heinäprikettiä + kivennäiset. Lisäksi se sai progressia, saman verran kauramäärän kanssa. Alkuaikoina se söi myös proteiinia että saatiin tammaan vähän lihaa, mutta kun Petu saatiin sopivaan lihavuuskuntoon niin proteiini jätettiin pois.


Vaihe 2
Kun Petu muutti vuoden 2009 alussa tänne, niin ruokinta pysyi muuten samana mutta priketti jäi pois. Petu siis sai edelleen samalla lailla kaura+progress ja siihen kivennäiset päälle. Tiineenä ollessaan luettiin netistä ja soiteltiin tallinomistajalta ohjeita mitä lisätä ruokaan. Se oli sellaista oikein orjallista etenemistä ruoan suhteen, ei silloin tiedetty mistään pellavalimoista...

Ikivanha kuva Racingin rehuista. Meillä on käytössä tätä nykyä Eggersmannin rehut.


Vaihe 3
Tämä vaihe alkoi mielestäni noin vuonna 2011, silloin kun menin heppakouluun ja ostin Riston. Voi juku, mitä kaikkea Risto sai syödä koska luulin että se on sitä mitä se kaipaa... :D Mulla ei ole mitään kuvia tai listoja missään mistä nämä kävisivät ilmi, mutta onneksi löysin vanhan postauksen muistan aika lailla mitä Risto-herra sai syödäkseen...
Riston ruokinta koostui tähtiaikoina kaurasta, speedpowerista, ohrasta, melassileikkeestä ja proteiinista. Siihen päälle se sai lisänä MSM-liuosta, E-vitamiinia, öljyä ja biotiinia. Tuohon aikaan Racing valmisti vielä Nutriglow-nimistä rehua joka oli riisipohjainen ja se sopi Ristolle kaikista parhaiten. Riston energiantarve oli ihan valtava, mutta oli se myös iso hevonen. Mikään rehu ei oikein ikinä sille toiminut eikä se saanut mistään riittävästi energiaa että se olisi ollut kiva kengurupallo ratsastaa.

Muut hevoset saivat myös osansa kokkailuistani, mutta aika perusruokinnalla mentiin muiden kanssa. Kaura, kivennäinen + mahdollisesti lisärehuna progress tai jokin muu kylkiäinen. Tarpeen vaatiessa proteiinia (lähinnä siitostammat saivat protskua). Mutta muut hevoset saivat osansa vitamiinien ja lisien syötöistä enkä tiedä oliko niistä hyötyä vai haittaa vai ei mitään merkitystä :D Tätä kokkailuvaihetta kesti ehkä 2014 vuoteen saakka.

Se kuuluisa Nutriglow. Ihan pienenpientä papanaa ja jumalauta mitä ihmeainetta!


Vaihe 4
Eli laiskurin vaihe. Halusin jotain yksinkertaista koska Riston kokkailujen keittely oli aika huhhuh. Edelleen kuitenkin sama meininki päällä eli pohjat kaurasta, ja mahdollisesti siihen kylkiäiseksi jokin täydennysrehu. Vitamiinilisää hevoset saavat kaksi kertaa vuodessa, BE:tä, ja tämä aina keväisin ja syksyisin karvanvaihdon yhteydessä.


Vaihe 5
Ja samalla viimeinen vaihe, joka jatkuu koko ajan. Vaikka aina olenkin perustanut ruokinnan heinään niin vasta nyt viimeisimmän vuoden ajan olen pitänyt hevosia sillä ajatuksella että ne saavat laadukasta korsirehua ja sen puutteita täydennetään kivennäisellä ja vitamiinilla. Hyvin ovat elossa pysyneet eikä noita voi laihoiksi moittia yhtäkään. Tarpeen mukaan saavat väkirehuja, joiden pohja on kaurassa. Tällä hetkellä melkein kaikki saavatkin kauraa heinän lisäksi koska tallin kalusto muodostuu kahdesta imettävästä tammasta ja kahdesta puolitoistavuotiaasta varsasta, ja nämä kaikki tarvitsevat rehuja kasvaakseen tai tuottaakseen maitoa.


Hevosen tärkein rehu on karkearehu, oli se sitten kuivaa heinää tai laidunruohoa


Tällä hetkellä Tilda ja Pomo saavat kauraa, desin kivennäistä ja vähän proteiinia, Mustikka menee samanlaisella annostuksella. Nita saa Joensuun päässä pelkästään kauraa ja vähän kivennäistä (ja porkkanoita mitä vien sille aina välillä). Sara saa vielä tässä vaiheessa vain kivennäistä, myöhemmin sitten proteiinia jos tarve on. Petu on tällä hetkellä ainoa joka syö mittavampaa ja moninaisempaa annoskokonaisuutta mutta sekin enemmän sen iän ja huonon lihanpitämisen seurauksena. Nyt kuitenkin ilokseni huomasin että se on täyttynyt ja on jo aika pulskassa kunnossa mikä on tosi hyvä juttu :)
Petun ruokinnasta voisinkin siis joskus tehdä ihan oman postauksen jos näitä tylsiä juttuja kiinnostaa vähäänkään kuunnella. Ja olisihan mulla aika paljon sanottavaa näistä nykyajan ruokintatrendeistä... :DMitäs siellä teillä syödään? Miksi? Vastatkaa alle tai tehkää asiasta oma postaus ja linkatkaa se minulle! Olisi kiva kuulla teidänkin ajatuksia tästä asiasta :)

1 kommentti

  1. Meillä syödään tällä hetkellä kuivan heinän lisäks kauraa ja talliproon rehuja,actiivia lähinnä.b ja e vitamiinia lisäks ja porkkanoita 😊.Lämpöselle laittanu öljyäki joskus,mut nyt on pöllö energiaa ilmanki 😁.

    VastaaPoista

Olen kiitollinen kaikista kommenteista! Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.